Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντίγραφο του Τάφου του Τουταγχαμών κατασκευάζεται στην Αίγυπτο

Ακριβές αντίγραφο του τάφου του Τουταγχαμών θα εγκατασταθεί κοντά στον αυθεντικό τάφο. Πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη στον τομ...




Ακριβές αντίγραφο του τάφου του Τουταγχαμών θα εγκατασταθεί κοντά στον αυθεντικό τάφο. Πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της αιγυπτιακής αρχαιολογικής συντήρησης σύμφωνα με κορυφαίο Αιγυπτιολόγο.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού £420.000, θα παρατείνει τη ζωή του αυθεντικού τάφου ενώ παράλληλα θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού και έρευνας σε μια χώρα όπου πολλές φαραωνικές περιοχές βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή.

Ο τάφος του Τουταγχαμών είναι ένα από τους 63 αρχαιολογικούς χώρους ταφής στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ. Μετά από χρόνια επισκέψεων, ορισμένοι αρχαιολογικοί χώροι αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω καταστροφών, ενώ άλλοι - όπως του Τουταγχαμών - βρίσκονται υπό απειλή, με τις προσπάθειες αποκατάστασης να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

«Οι προσπάθειες που έγιναν να επισκευαστούν οι τάφοι για να γίνουν επισκέψιμοι αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τους τάφους», δήλωσε ο Adam Lowe , του οποίου η ισπανική εταιρεία Factum Arte σχεδίασε και χρηματοδότησε τη δημιουργία του αντιγράφου του τάφου υπό την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Το έργο έχει ως στόχο να οδηγήσει τους επισκέπτες μακριά από τον απειλούμενο πρωτότυπο τάφο, δίνοντάς τους επιπλέον την ευκαιρία να βιώσουν πώς είναι να βρίσκεσαι στο εσωτερικού του. Το έργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλους αρχαιολογικούς τόπους που βρίσκονται υπό απειλή και δεν μπορούν να ανοίξουν για το κοινό.

«Είναι επαναστατικό», δήλωσε ο Kent Weeks, κορυφαίος αιγυπτιολόγος που έχει ερευνήσει φαραωνικούς χώρους από το 1960. «Δεν είναι μόνο ένας τρόπος προστασίας του τάφου του Τουταγχαμών, αλλά μια δοκιμή, ένα μοντέλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία άλλων αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Αίγυπτο».

Οι συντελεστές του έργου αναγνωρίζουν ότι η επίσκεψη σε ένα αντίγραφο ακούγεται λιγότερο ελκυστική για πολλούς από το να βλέπεις τον πραγματικό αρχαιολογικό χώρο. Αλλά ελπίζουν ότι η πιστή ομοιότητα,  θα δώσει στους επισκέπτες μια καλύτερη κατανόηση του τάφου.

Ο αυθεντικός τάφος του Τουταγχαμών θα είναι επισκέψιμος για σύντομες περιόδους μέσα στον χρόνο, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολο την εκτίμηση του. Αλλά το αντίγραφο του θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς τους να μάθουν περισσότερα σχετικά για την ιδιαιτερότητα του τάφου.

«Η πρόκληση είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να επισκεφθούν το αντίγραφο και να πουν: Θεέ μου, δεν μπορώ να βρω καμία διαφορά - και ακόμα περισσότερο, υπάρχουν πράγματα που μπορώ να ζήσω μέσα στο αντίγραφο που δεν μπορώ στο πρωτότυπο», δήλωσε ο Lowe. «Θέλουμε τους επισκέπτες να πηγαίνουν και στους δυο χώρους, αυθεντικό και αντίγραφο, και να αναφέρουν σε Twitter και blogs: αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή στην ιστορία της διατήρησης, κατανοούμε το πρόβλημα, και το αντίγραφο είναι καλύτερο από το πρωτότυπο».

Με τον τουρισμό σε πτώση από την ανάληψη της προεδρίας του Mohamed Morsi τον Ιούλιο, οι αιγυπτιακές αρχές ελπίζουν ότι το νέο αντίγραφο του τάφου θα βοηθήσει να φέρει επισκέπτες πίσω στο Λούξορ.

«Αυτή είναι η πρώτη κατασκευή στην Κοιλάδα των Βασιλέων εδώ και 3.000 χρόνια», δήλωσε ο Nigel Hetherington, συν-συγγραφέας βιβλίου για την περιοχή. «Αναπαράγουμε ουσιαστικά τον τάφο ενός Φαραώ, για πρώτη φορά. Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που καθιστά τους Αιγύπτιους, υπεύθυνους για την τεκμηρίωση της δικής τους κληρονομιάς. Θα μπορούσαν να διασφαλίσουν όχι μόνο την Κοιλάδα των Βασιλέων, αλλά το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων της Αιγύπτου».

Το αντίγραφο λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα αντίγραφα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Κατά την φάση της δημιουργίας του λήφθηκαν υπόψη 100 εκατομμύρια σημεία σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του αρχικού τάφου. Η Factum Arte χρησιμοποίησε σαρωτές λέιζερ για να αποτυπώσουν την υφή, το σχήμα και τα χρώματα του τάφου, πριν από την αναπαραγωγή του με λεπίδες μηχανής, με κάποιες να έχουν πλάτος λιγότερο από δύο δέκατα του χιλιοστού.

Η διαδικασία βασίζεται σε εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν αντίγραφα των εύθραυστων σπηλαίων στη νότια Γαλλία.

Το αντίγραφο του τάφου θα εγκατασταθεί κοντά στο σπίτι του θρυλικού αιγυπτιολόγου, Howard Carter στο Λούξορ. Η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Δεκέμβριο. 

«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα μεταξύ των συντηρητών και των τουριστικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με το αν το αντίγραφο θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τον τουρισμό», δήλωσε ο Weeks. «Αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των οικονομικών αναγκών της χώρας και των πραγματικών αναγκών διατήρησης των τάφων. Κάποιος μπορεί να κάνει μια πολύ πιο ουσιαστική επίσκεψη στο αντίγραφο, από αυτή που θα μπορούσε να κάνει στο πρωτότυπο».


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια