Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αφοσίωση για βραβείο

Το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli απονεμήθηκε στον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλη Κορρέ για τη συνολική το...

Το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli απονεμήθηκε στον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλη Κορρέ για τη συνολική του προσφορά στον τομέα της αρχαιολογίας και των αναστηλώσεων. 

Το βραβείο αποτελεί ύψιστη διάκριση και απονέμεται από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- μία από τις παλαιότερες και εγκυρότερες επιστημονικές ακαδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που ιδρύθηκε το 1603 και, στο βάθος της ιστορίας, έχει συμπεριλάβει στα μέλη της κορυφαίες φυσιογνωμίες, όπως ο Γαλιλαίος. 

Το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην ιατρική και στα μαθηματικά.

Απονέμεται μία φορά κάθε πέντε χρόνια για κάθε ειδικότητα και συνοδεύεται από σημαντικό χρηματικό έπαθλο. Ένα δεύτερο βραβείο απονέμεται παράλληλα σε έναν διεθνή οργανισμό για την ανθρωπιστική του δράση.

Ο Μανόλης Κορρές βραβεύτηκε για το συνολικό του έργο, το οποίο -όπως τονίστηκε κατά την απονομή- συνδυάζει «την αναστήλωση με πρωτότυπη αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα». 

Η τεράστια προσφορά του οδήγησε στο να του απονεμηθεί ένα μεγάλο διεθνές βραβείο, το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli, για τη συνολική του προσφορά στον τομέα της Αρχαιολογίας και των Αναστηλώσεων. Το βραβείο αποτελεί ύψιστη διάκριση και απονέμεται από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης.

Στην ίδια κατηγορία έχουν παλαιότερα βραβευθεί εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ντίνου Αντεμεστεάνου, o Τσεζάρε Μπράντι και ο Φερντινάντο Καστανιόλι. O Μανόλης Κορρές είναι ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται αυτό το βραβείο.

«Μικρός και ασήμαντος μπροστά στο αρχαίο επίτευγμα», δηλώνει ο Μανόλης Κορρές, ο αρχιτέκτονας που έχει ταυτίσει το όνομά του με το μνημείο των μνημείων, τον Παρθενώνα.

Επάνω σε σκαλωσιές, μέσα σε επικίνδυνες στοές, κάτω από ερείπια, ο καθηγητής του ΕΜΠ, που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και στην αναστήλωση, εξακολουθεί να ερευνά άοκνα.

Ο ίδιος ο Μανόλης Κορρές δήλωσε «έκπληκτος» για τη βράβευση αυτή. Το ίδιο έκπληκτος είχε αισθανθεί την Πρωτομαγιά του 1975, όταν τον είχαν προσλάβει στις αναστηλώσεις της Ακρόπολης, όπου εργάστηκε επί δεκαετίες με ανεξάντλητη αγάπη. «Είχα σημειώσει στο ημερολόγιό μου ότι θα έπρεπε η επιλογή μου να έχει γίνει έπειτα από διαγωνισμό, βάσει αυστηρών κριτηρίων, και όχι βάσει εμπειρίας. Αυτοί που με επέλεξαν είχαν μια γνώση για το ποιος είμαι. Αλλά δεν με ικανοποιούσε. Θεωρούσα ότι ήμουν πολύ νέος για κάτι τέτοιο, προτιμούσα μια πιο δημοκρατική διαγωνιστική επιλογή», λέει.

Ο δρ Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί σε πολλά μνημεία (Παρθενώνας, Διονυσιακό Θέατρο, αρχαίοι ναοί της Νάξου κ.ά.) και μελέτησε ακόμα περισσότερα. Έχει γράψει οκτώ βιβλία (μεταξύ των οποίων το «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» για τη μεταφορά των μαρμάρων με τα οποία οικοδομήθηκαν τα ιερά) και 80 επιστημονικά άρθρα. Αεικίνητος, με φιλέρευνο και ρηξικέλευθο πνεύμα, βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Όπως ο ίδιος λέει, ένα μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού που συνοδεύει το βραβείο θα το διαθέσει για μακέτες των έργων στην Ακρόπολη.

Το δώρο της μνήμης

«Mε συγκινεί καθετί που μπορώ να φτάσω μέσα από τη ζώσα μνήμη. Καθετί που από παιδί θυμάμαι, που άκουσα από τους γονείς και τον παππού μου. Με συγκινούν αυτά που μπορεί να φτάσει κανείς, καλύπτοντας προς τα πίσω τα κενά, από γενεά σε γενεά», λέει ο Μ. Κορρές. Τη μνήμη αυτή προσπαθεί να συντηρήσει από τα φοιτητικά του χρόνια, «τότε που διαμο-ρφώνεται ο καθένας μας και πλάθει τον επιστημονικό και κοινωνικό εαυτό του».

Πληροφορούμενος την είδηση της σημαντικής βράβευσης του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές δεν είναι μόνο μια εξέχουσα φυσιογνωμία της επιστημονικής κοινότητας που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά συνδυάζοντας το έργο της μελέτης και αναστήλωσης των αρχαίων και νεοτέρων μνημείων μας με δημιουργική αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. 

»Είναι και ένας άνθρωπος με βαθιά αφοσίωση σε ένα έργο που αντλεί από το ελληνικό παρελθόν με προοπτική το ελληνικό μέλλον. Αφοσίωση η οποία λειτουργεί ως παράδειγμα για κάθε μέλος της οικογένειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους μας. Τον συγχαίρω για την κορυφαία διάκριση που τού επιφυλάχθηκε».


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος, Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια