Καλλιτεχνική αναπαράσταση του προσώπου του Τουταγχαμών σύμφωνα με στοιχεία από τη μούμια του. Μπορεί να είναι από τους πιο διάσημους φ...
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του προσώπου του Τουταγχαμών σύμφωνα με στοιχεία από τη μούμια του. |
Μπορεί να είναι από τους πιο διάσημους φαραώ, καθώς η ταφή του ήταν πολύχρυση, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι ο νεαρός Τουταγχαμών μουμιοποιήθηκε με το πέος του σε στύση.
Ενενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του νέα έρευνα έρχεται να εξηγήσει για ποιον λόγο ο φαραώ, που πέθανε σε ηλικία 19 ετών και απασχολεί επί δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα με την αιτία θανάτου του (έχει υποστηριχθεί ότι πέθανε από ελονοσία έως ότι σκοτώθηκε σε ατύχημα με το άρμα του), πέρασε στην αιωνιότητα έχοντας το πέος του σε γωνία 90 μοιρών.
«Για να παραπέμπει στον θεό Οσιρι και μάλιστα στην πιο δυναμική στιγμή του», είναι η απάντηση που δίνει η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο, Σελίμα Ικράν. «Παίρνοντας τη μορφή του θεού του Κάτω Κόσμου, θα μπορούσε να τρομάξει τους θρησκευτικούς επαναστάτες», υποστηρίζει η επιστήμονας, δεδομένου ότι ο πατέρας του Τουταγχαμών, Ακενατόν, είχε επιχειρήσει να εισαγάγει μια νέα θρησκεία με βάση τον ηλιακό δίσκο και να καταργήσει τις υπάρχουσες θεότητες, επανάσταση την οποία ο διάδοχός του, Τουταγχαμών, επιχείρησε να αντιμετωπίσει.
Το πέος που μουμιοποιήθηκε σε στύση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η σορός του φαραώ ήταν εμβαπτισμένη σε μαύρο υγρό, ώστε το χρώμα του νεκρού να θυμίζει τη σκούρα επιδερμίδα που είχε ο Οσιρις, ενισχύουν τη θεωρία.
Ο τρίτος εξίσου καθοριστικός παράγοντας υπέρ αυτής της θεωρίας, σύμφωνα με τη Σελίμα Ικράν, είναι ότι λείπει το φυλακτό-σκαραβαίος από τη θέση της καρδιάς, κάτι που παραπέμπει στην ιστορία του Οσίριδος, του οποίου την καρδιά φέρεται ότι έκλεψε ο αδελφός του, Σεθ, ενώ διόλου τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι στις τοιχογραφίες εμφανίζεται ο ίδιος ως Οσιρις, ενώ σε άλλους φαραωνικούς τάφους ο νεκρός απεικονίζεται αγκαλιά με τον θεό του Κάτω Κόσμου.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια