Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουμιοποιημένο έμβρυο βρέθηκε μέσα σε μικροσκοπική αιγυπτιακή σαρκοφάγο

Μια μούμια που εκτίθεται σήμερα στο Αιγυπτιακό Κέντρο της Ουαλίας, περιέχει ένα έμβρυο 12 έως 16 εβδομάδων, όπως αποκάλυψε η αξονική...



Μια μούμια που εκτίθεται σήμερα στο Αιγυπτιακό Κέντρο της Ουαλίας, περιέχει ένα έμβρυο 12 έως 16 εβδομάδων, όπως αποκάλυψε η αξονική τομογραφία, στην οποία υποβλήθηκε καθώς υπήρχαν υποψίες ότι ήταν ψεύτικη.

Γνωστή και ως W1013, η μούμια ύψους μισού μέτρου περίπου έχει κατασκευαστεί από συνεχόμενες στρώσεις λινών που έχουν σκληρύνει με γύψο ή κόλλα και ανήκει στη συλλογή Wellcome του Αιγυπτιακού Κέντρου του πανεπιστημίου Swansea, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 5.000 αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά συλλέχθηκαν από τον φαρμακοποιό επιχειρηματία και αρχαιολόγο, Sir Henry Wellcome την βικτοριανή περίοδο σε ανασκαφές στην Αίγυπτο.

Η μικροσκοπική μούμια ήρθε στο Swansea το 1971 αλλά δεν ήταν τίποτα γνωστό για εκείνη μέχρι την ένταξη της στην συλλογή Wellcome. Η μούμια έχει προβληματίσει πολύ τους εμπειρογνώμονες. Είναι όμορφα διακοσμημένη σε ύφος που χρονολογείται από την 26η Δυναστεία, γύρω στο 600 π.Χ..

Τα αποτελέσματα που έδωσε η εξέταση της μούμιας με υπεριώδεις ακτίνες το 1998 σε συνδυασμό με τις ασαφείς επιγραφές που είναι ζωγραφισμένες πάνω της, οδηγούσαν τους αρχαιολόγους στην υποψία ότι η μούμια θα μπορούσε να ήταν μια παραποίηση του 19ου αιώνα. «Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε επιγραφές με ιερογλυφικά σε φέρετρα. Αναμφίβολα αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής της μούμιας δεν ήταν κάποιος που γνώριζε ιερογλυφικά», δήλωσε  η Carolyn Graves – Brown, έφορος του μουσείο στο Discovery News.

Ωστόσο η περαιτέρω έρευνα έλυσε το μυστήριο.

Τον περασμένο μήνα, το πανεπιστήμιο του Swansea προχώρησε στην σάρωση της μούμιας με αξονικό τομογράφο. Τότε αποκαλύφθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της μούμιας αποτελείται από υλικό που μοιάζει με επιδέσμους λινού υφάσματος.

Μέσα σε αυτές τις διπλωμένες λωρίδες, η αξονική τομογραφία έδειξε μια σκοτεινότερη περιοχή περίπου 7,5 εκατοστών, στην οποία οι ερευνητές εντόπισαν ένα έμβρυο σε ύπτια θέση καθώς και ένα σάκο πλακούντα. Επίσης, εντοπίστηκε και ένα σημείο που θα μπορούσε να είναι το μηριαίο οστό του εμβρύου.

«Το μήκος του μηρού μαζί με το μέγεθος της σκοτεινής περιοχής συμφωνεί με εκείνη ενός εμβρύου ηλικίας 12 έως 16 εβδομάδων» δήλωσε η Graves -Brown. «Μια άλλη σκοτεινή περιοχή υποδηλώνει την παρουσία ενός φυλαχτού ενώ υπάρχουν αρκετές περιοχές με μαύρους κύκλους που μοιάζουν με χάντρες ή φούντες», πρόσθεσε.

Διακοσμημένο με σταυρωτά ρομβοειδή σχήματα ίσως σε μια προσπάθεια μίμησης της κανονικής χάντρας που τοποθετούνταν πάνω σε άλλες μούμιες, η περίπτωση αυτή της μούμιας ίσως να παρέχει κάποιες ενδείξεις σχετικά με το φύλο του αγέννητου μωρού.

Το πρόσωπο είναι βαμμένο σε κόκκινο-καφέ αποχρώσεις, ένα χρώμα που συνήθως συνδέεται με τους άνδρες. Επιπλέον, η περούκα με τα ριγέ βαθύ κίτρινο και μπλε χρώμα συναντάται πιο συχνά σε ανδρικές μούμιες. Αλλά η Graves - Brown προειδοποιεί: «Καθώς το έμβρυο είναι μόνο 12-16 εβδομάδων και δεν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση διατήρησης δεν μπορούμε να μαντέψουμε  το φύλο», είπε.

Η διαπίστωση αυτή αποκάλυψε την φροντίδα με την οποία ακόμη και τα έμβρυα επεξεργάζονταν στην αρχαία Αίγυπτο.

«Για παράδειγμα, δύο μούμιες που περιέχουν έμβρυα βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών. Στην περίοδο του Νέου Βασιλείου (περίπου το 1550-1070 π.Χ.) στο Deir el - Medina, ένα τμήμα του ανατολικού νεκροταφείου φαίνεται να διατέθηκε  για ταφές παιδιών, καθώς και εμβρύων, ακόμη και πλακούντα μέσα σε πανιά γεμάτα αίμα», δήλωσε η Graves - Brown.

Το γεγονός ότι έμβρυα και βρέφη θάφτηκαν με τόση προσοχή δείχνει ότι οι θάνατοι μικρών παιδιών καθώς και αποβολές δεν αντιμετωπίζονταν επιπόλαια. «Μπορούμε να φανταστούμε ότι το πιθανό έμβρυο μέσα στη μούμια W1013 αποτελεί μια τρομερή απώλεια για κάποιον: μια ευκαιρία για εκδήλωση μεγάλης θλίψης και δημόσιου πένθους», δήλωσε η Graves –Brown.


Πηγή: R. Lorenzi, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια