Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μπουλντόζες κατέστρεψαν ιστορικό μονοπάτι στη Νάξο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Νάξο η προσπάθεια ιδιώτη να μετατρέψει σε δρόμο το αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Μα...



Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Νάξο η προσπάθεια ιδιώτη να μετατρέψει σε δρόμο το αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Μαρίνα Δανακού και φτάνει μέχρι την κορυφή του όρους Ζα.

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Παρασκευή, όπου έκπληκτοι κάτοικοι της περιοχής είδαν τη μπουλντόζα να πραγματοποιεί εργασίες στο αρχαίο μονοπάτι του 1830 που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από την αρχαιολογία, προκειμένου να το μετατρέψει σε δρόμο.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι, είναι ένα από τα 3-4 πιο σημαντικά στις Κυκλάδες και περιλαμβάνει τη διαδρομή, Φιλώτι – Αγία Μαρίνα – Λευγάσα – Κορυφή Ζά – Σπήλαιο Ζά – Βρύση Αριών – Φιλώτι (κυκλική). Μάλιστα περιλαμβάνεται στα μονοπάτια που χρηματοδοτήθηκαν τόσο από το δήμο όσο και την περιφέρεια για την ανάδειξη και προβολή του, αναδεικνύοντας παράλληλα τον περιπατητικό τουρισμό στη Νάξο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, έγινε άμεσα καταγγελία στην Αστυνομία από κάτοικο, αλλά και από το Τμήμα Περιβάλλοντος της περιφέρειας που έστειλε σήμα για διακοπή των εργασιών.

Μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, για να ξαναρχίσουν την επόμενη ημέρα, καταστρέφοντας περίπου 500-600 μέτρα από το ιστορικό μονοπάτι.

Κάτοικοι και φορείς μιλούν για «πολιτιστική καταστροφή», ενώ ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με ανακοίνωσή του, καταδικάζει «κάθε ενέργεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κάθε παρέμβαση που αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.

«Ως Δήμος, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να περιφρουρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά και θα μεριμνήσουμε για την άμεση, όσο το δυνατόν, αποκατάσταση του μονοπατιού.  Για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί το Α.Τ. Φιλωτίου, καθώς και το Δασονομείο Νάξου» αναφέρει.

Σύμφωνα με το naxosnow.gr εντός της ημέρας θα γίνει αυτοψία από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και από την Αστυνομία, ενώ εκπέμπεται σήμα κινδύνου να μην περάσει κανένα όχημα από το συγκεκριμένο μονοπάτι.


Πηγή: in.gr, Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια