Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστρέφουν 80 μακεδονικά νομίσματα

Το χειρόγραφο που επέστρεψε στην Ελλάδα από το Γκετί θα εκτίθεται έως τα τέλη Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο, προτού επιστρέψει στην Ιερ...

Το χειρόγραφο που επέστρεψε στην Ελλάδα από το Γκετί θα εκτίθεται
έως τα τέλη Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο, προτού επιστρέψει στην Ιερά Μονή Διονυσίου
«Χαρά για όλη την Ελλάδα» αποτελεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο επαναπατρισμός πολύτιμου βυζαντινού χειρογράφου της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου όρους από το αμερικανικό Μουσείο Γκετί.

Παραδίδοντας το χειρόγραφο στον ηγούμενο Πέτρο της Μονής, προχθές το μεσημέρι, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι το γεγονός του επαναπατρισμού ύστερα από δεκαετίες του πολύτιμου κειμηλίου είναι «ισχυρή μαρτυρία της πολιτιστικής παρακαταθήκης και της ορθόδοξης παράδοσης του Αγίου Όρους».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον «συνεχή αγώνα» τον οποίο καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών της Ελλάδας που έχουν εξαχθεί παράνομα.

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με αποκορύφωμα τη συνένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε, προσθέτοντας πως για την παράνομη εξαγωγή των πολιτιστικών αγαθών της χώρας δεν ευθύνονται μόνο οι ξένοι αλλά και «ασυνείδητοι Έλληνες».

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ιεράρχες που του ζητούσαν να κινηθεί η Ελλάδα για τον επαναπατρισμό χειρογράφων από μονές των Σερρών ότι βεβαίως και γίνονται ανάλογες κινήσεις, που όμως δεν ανακοινώνονται αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε την επιστροφή «υψηλή πράξη πολιτισμού» και προανήγγειλε νέα επιστροφή. Τις επόμενες ημέρες θα φέρει από την Ιταλία, όπου θα πάει στη σύνοδο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 80 νομίσματα από τη Μακεδονία, διαφορετικών εποχών.

Η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη και ο διευθυντής του αμερικανικού Μουσείου Τίμοθι Ποτς είπαν ότι η επιστροφή επετεύχθη χάρη στο σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Γκετί. Η διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ Σουζάνα Χούλια- Καπελώνη υπενθύμισε ότι το χειρόγραφο εντοπίστηκε επ' ευκαιρία της έκθεσης βυζαντινών αρχαιοτήτων «Ουρανός και Γη» που έστειλε η Ελλάδα στην Αμερική.

Το χειρόγραφο -το οποίο προτού επιστρέψει στην Ιερά Μονή Διονυσίου εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έως τις 30 Οκτωβρίου- εκλάπη την άνοιξη του 1960. Το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο Γκετί. Πρόκειται για έναν σημαντικό περγαμηνό κώδικα, Καινή Διαθήκη του έτους 1133.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια