Τοιχογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του 12ου αιώνα βρέθηκαν από αρχαιολόγους στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Yu...
Τοιχογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του 12ου αιώνα βρέθηκαν από αρχαιολόγους στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μονή Yuriev (Αγίου Γεωργίου) στο Veliky Novgorod, 550 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Μόσχας. Την ανακοίνωση έκανε ο Vladimir Sedov, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Επιστημών και επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας.
Οι τοιχογραφίες είχαν καλυφθεί από τους τοίχους του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα, όταν ο ναός ξαναχτίστηκε, και θεωρούνταν χαμένες από τότε.
«Αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση. Ο συνολικός αριθμός των τοιχογραφιών που έχουν βρεθεί είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη», δήλωσε ο Sedov, προσθέτοντας ότι έχει βρεθεί μόλις το 1/10 από αυτές που διακοσμούσαν τον καθεδρικό ναό. Οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι αυτές οι τοιχογραφίες θα παρέχουν υλικό για νέες ανακαλύψεις στην ιστορία της παλιάς ρωσικής τέχνης, δεδομένου ότι πολύ λίγες τοιχογραφίες είχαν επιβιώσει από την προ-μογγολική περίοδο. Τοιχογραφίες αυτής της περιόδου μπορεί κανείς να δει μόνο στο μοναστήρι Mirozhsky στο Pskov, καθώς και σε μια σειρά από εκκλησίες και μοναστήρια στο Novgorod, Staraya Ladoga, Vladimir και Suzdal.
«Τον 12ο αιώνα, η βυζαντινή τέχνη εξελίσσεται ομαλά στην λεγόμενη Παλιά Ρωσική τέχνη. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η τελευταία αποτελούσε απλώς «παρακλάδι» της βυζαντινής τέχνης ή έχει εφεύρει κάτι το ιδιαίτερο. Οι κριτικοί τέχνης περιστασιακά αναθεωρούν το μοντέλο του 12ου αιώνα της ρωσικής τέχνης μετά από κάθε εύρημα», είπε ο Sedov.
Το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι να αποκατασταθούν αυτές οι τοιχογραφίες και να συναρμολογηθούν τα θραύσματα. Το έργο αυτό έχει ήδη γίνει από τους ειδικούς του μουσείου του Novgorod.
Είναι ήδη προφανές ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθείσες τοιχογραφίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό για να αυξήσουν το επίπεδο του δαπέδου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες τοιχογραφίες του Novgorod που ανήκουν στην ίδια περίοδο. Προφανώς, τότε ο καθεδρικός ναός ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες αποτελούμενες από πολλές μικρές λεπτομερείς μορφές.
Εκτός από τις τοιχογραφίες, η μεγάλης κλίμακας αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε αρχαίες κατασκευές στο βωμό και σε τμήματα του τρούλου του καθεδρικού ναού, που είναι ένας από τους παλαιότερους στη Ρωσία. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως το Σύνθρονον και τα ημι-κυκλικά καθίσματα για τους επισκόπους, τις παλιές πλάκες του δαπέδου, λίθους του βωμού και τοιχογραφίες με διακοσμητικά στολίδια που μιμούνται το μάρμαρο στα κατώτερα τμήματα των τοίχων.
Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού, όπου ελπίζουν να βρουν θραύσματα από παλιές τοιχογραφίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια