Από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι επιστρέφουν στους γνώριμους ρυθμούς του χειμερινού ωραρίου: 8 το πρωί ...
Από σήμερα, 1η Νοεμβρίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι επιστρέφουν στους γνώριμους ρυθμούς του χειμερινού ωραρίου: 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Με εξαίρεση κάποια μεγάλα μουσεία, τα οποία θα ενταχθούν, έπειτα από συνεργασία των διευθυντών τους με τους αρχαιοφύλακες, στο καθεστώς των 9 π.μ. - 4 μ.μ. Στο μεταξύ, ο απολογισμός της έγκαιρης κινητοποίησης του φετινού καλοκαιριού είχε θετικά αποτελέσματα τόσο σε επισκέπτες όσο και σε εισπράξεις, θέτοντας έτσι τις βάσεις για διεύρυνση του ωραρίου το επόμενο καλοκαίρι σε περισσότερους χώρους.
Το «αυτονόητο» έγινε πράξη με καλά αποτελέσματα. Το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, και ειδικά το θερινό που συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, ήταν πάντα πονοκέφαλος για τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Όσο κι αν ήθελαν, δεν τα κατάφερναν να ανατρέψουν τις αδυναμίες χρόνων: να λειτουργούν τα μουσεία ώς αργά το απόγευμα. Έτσι κάθε άνοιξη γινόταν πολύς λόγος για τους δυσαρεστημένους τουρίστες που έβρισκαν κλειστές πόρτες στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους τα απογεύματα, αλλά και για τα χαμένα έσοδα του κράτους από τον τουρισμό, ειδικά στους δύσκολους καιρούς.
Ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, το θερινό ωράριο του Απριλίου ξεκινούσε τον Ιούνιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε χαμένες εντυπώσεις και εισπράξεις. Και συνήθως, ύστερα από γκρίνια, απειλές για κλείσιμο των χώρων αλλά και προσλήψεις του εποχικού προσωπικού πάντα την τελευταία στιγμή.
Το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά το προσωπικό ήταν στη θέση του νωρίς, σε 33 επιλεγμένους χώρους που περιλαμβάνει το εθνικό πιλοτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στην άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας μήνα.
«Ο,τι καινούργιο επιτυγχάνει πρέπει όχι μόνο να συνεχίζεται αλλά και να διευρύνεται», λέει στην «Κ» ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 το ωράριο 8 με 8 θα επεκταθεί σε συνολικά 46 χώρους. «Το μέτρο αποδεδειγμένα λειτούργησε σωστά και με τη νέα χρόνια θα επεκταθεί και σε άλλους 12 χώρους και μουσεία στην περιφέρεια».
Το υπουργείο κινήθηκε γρήγορα ώστε η επόμενη θερινή περίοδος να ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο, εξασφαλίζοντας κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Χρηματοδότηση, που δόθηκε όπως και το περασμένο καλοκαίρι με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μόνο που φέτος πρέπει να μοιραστούν το ίδιο ποσόν 46 χώροι και μουσεία.
Το ΥΠΠΟΑ, θέλοντας να αξιοποιήσει μια διαχρονική πηγή πλούτου, ξεκίνησε από το 2010 με την καταγραφή των προβλημάτων και την αξιολόγηση των μουσείων, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν, και αποκάλυψε για πρώτη φορά τραγικές αλήθειες. Επιπροσθέτως, την περασμένη άνοιξη επιχείρησε για πρώτη φορά την έγκαιρη εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.
«Η έγκαιρη εφαρμογή του ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία έδειξε συνέπεια απέναντι στην τουριστική αγορά και τη ζήτηση. Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την αύξηση του τουρισμού, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας χώρων και μουσείων», μας λέει η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.
Η καλύτερη απόδειξη είναι τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο, σε 38 χώρους, σημειώνεται αύξηση των επισκεπτών κατά 23,55%, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013.
Αναμενόμενη ήταν και η αύξηση (16,73%) στις εισπράξεις, που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο του 2014 έφτασαν στα ταμεία 39.575.094 ευρώ έναντι των 33.902.142 την ίδια περίοδο το 2013.
Κώστας Τασούλας: «Πρότυπο η Νεμέα»
Την άνοιξη του 2015, το σχέδιο που έχει στόχο την άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού θα επεκταθεί σε δύσκολες περιοχές της περιφέρειας, όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, η Ήπειρος κ.ά., σύμφωνα με τον κ. Τασούλα.
Θα γίνει -όπως υπογραμμίζει- και πάλι συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους επαγγελματίες του τουρισμού καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειαστεί. Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του Μουσείου της Νεμέας. «Εκεί υπάρχουν φύλακες για τους οποίους μας βοήθησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένα ιδιωτικό σωματείο, διαχρονικός χορηγός του χώρου». Φύλακες, όπως υπογραμμίζει, που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το ΥΠΠΟΑ ως εποχικό προσωπικό. «Αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών» είναι επίσης ένα πεδίο που θέλει να στραφεί το υπουργείο για την προβολή και ανάδειξη των μνημειακών χώρων της περιφέρειας. Επίσης να διασφαλίσει την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στα μουσεία, να προσελκύσει διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, να προβληθεί η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία της Ελλάδας κ.ά. Πρόκειται για σχέδια ορισμένα από τα οποία είχε συζητήσει όταν ανέλαβε το υπουργείο με τη συνάδελφό του Όλγα Κεφαλογιάννη.
Πωλητήρια με ελλείψεις
Στην υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά την άνοιξη (επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου) στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός από το πιλοτικό εθνικό σχέδιο των 33 χώρων από τους 117 οργανωμένους που συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών αλλά και των εισπράξεων, έγινε λόγος και για τις επισκευές των μηχανημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου των εισιτηρίων, τη δημιουργία στεγάστρων για την προστασία των φωτοευαίσθητων μηχανημάτων που δεν λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των μουσείων, τα προϊόντα που προτείνονται στους τουρίστες φεύγοντας από ένα μουσείο.
Σε αυτό τον τομέα δεν έγιναν εντυπωσιακά βήματα. Αναμορφώθηκαν κάποιοι χώροι, το περιβάλλον τους, τα αναψυκτήρια, αλλά σε κάποια πωλητήρια ακόμη δεν υπάρχουν κατάλογοι, ούτε καν ενημερωτικοί οδηγοί, ενώ είναι φτωχά από προϊόντα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, σημειώνονται και κάποια φαιδρά: σε πωλητήρια μουσείων της Μακεδονίας συνεχίζουν να πωλούν τα αντίγραφα του δίσκου της Φαιστού ενώ σε κάποια της Ρόδου οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν το κεφάλι του Ήλιου που είναι μεν 80 εκ., αλλά... υπέρβαρο για αναμνηστικό.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή 1, Καθημερινή 2
Δεν υπάρχουν σχόλια