Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η κεντρική Κύπρος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού: οι νέες ανασκαφές στον Άγιο Σωζόμενο

Στα πλαίσια του Κυπριακού Σεμιναρίου που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της  Δρ Δέσποινα Πη...





Στα πλαίσια του Κυπριακού Σεμιναρίου που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ Δέσποινα Πηλείδου, Έφορος Αρχαιοτήτων - Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου με θέμα: "Η κεντρική Κύπρος στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού: οι νέες ανασκαφές στον Άγιο Σωζόμενο" την Δευτέρα  3 Νοεμβρίου 2014, ώρα 19.00 στην αίθουσα διαλέξεων του μουσείου (5ος όροφος, Νεοφ. Δούκα 4).

Σε αντίθεση με τα παράλια κέντρα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (Έγκωμη, Παλαίπαφο, Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, Κίτιον κτλ.), που έχουν μελετηθεί διεξοδικά, η γνώση μας για την ενδοχώρα της Κύπρου παραμένει ελλιπής. Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2013 με επίκεντρο την περιοχή του Άγιου Σωζόμενου (NA της Λευκωσίας), έχει σκοπό να μελετήσει την κοινωνικο-οικονομική δομή της κεντρικής Κύπρου και το ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη του νησιού κατά την περίοδο αυτή.

Ο Άγιος Σωζόμενος είναι ένα εγκαταλειμμένο χωριό κοντά στη «νεκρή ζώνη», το οποίο σταμάτησε να κατοικείται το 1963, με την αρχή των διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο. Ο M. Ohnefalsch-Richter είχε εντοπίσει εδώ τάφο με πλούσια κτερίσματα ήδη από το 1894. Το 1926 ερεύνησε το χώρο ο E. Gjerstad, ο οποίος επεσήμανε την ύπαρξη νεκροταφείου στη θέση Νικολήδες και οχυρό της Εποχής του Χαλκού. 

Σταδιακά εντοπίστηκε μια σειρά από οχυρά στην περιοχή του Αγίου Σωζομένου, τα οποία οδήγησαν σε διάφορες ερμηνείες για την οργάνωση των οικισμών στις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν με ανασκαφική έρευνα. Τη δεκαετία του 1950 ο H. Catling εντόπισε μια σειρά από οικισμούς και συνδεόμενα νεκροταφεία στην κοιλάδα του ποταμού Γυαλιά, στα οποία βάσισε τη θεωρία του για την οικονομική οργάνωση της Κύπρου στην περίοδο αυτή. Η θεωρία του Catling αναπτύχθηκε στη συνέχεια με σύγχρονα μοντέλα κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης τα οποία υποβοήθησαν στην κατανόηση της ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου. 

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωφυσική έρευνα και στοχευμένη ανασκαφή και έχει ως στόχο την επιβεβαίωση των υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και τη διαλεύκανση ερωτημάτων που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) για την μελέτη της σχέσης των οικισμών με φυσικούς πόρους (π.χ. κοιτάσματα χαλκού) και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, των μεταξύ τους συσχετισμών, της χρονικής τους διάρκειας και της θέσης τους στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της ΥΕΧ. Σε συνδυασμό με τις ανασκαφικές έρευνες, τα δεδομένα αυτά αναμένεται να δώσουν σημαντικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, και για τους παράγοντες που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των οικισμών, βοηθώντας έτσι να διαφωτιστεί ένα πολυσυζητημένο ζήτημα της κυπριακής αρχαιολογίας.

Σχολιασμός: Καθηγητής A. Bernard Knapp


Δεν υπάρχουν σχόλια