Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έναρξη θερινού ωραρίου με πολλές ανεπάρκειες στους αρχαιολογικούς χώρους

Στιγμιότυπο από τις περυσινές εκδηλώσεις στο Βυζαντινό Μουσείο, κατά την έναρξη του διευρυμένου ωραρίου. Με 1.100 φύλακες σε περισσό...



Έναρξη θερινού ωραρίου με πολλές ανεπάρκειες στους αρχαιολογικούς χώρους
Στιγμιότυπο από τις περυσινές εκδηλώσεις στο Βυζαντινό Μουσείο,
κατά την έναρξη του διευρυμένου ωραρίου.
Με 1.100 φύλακες σε περισσότερους χώρους (οι 33 εκ των οποίων ξεπέρασαν τους 50 φύλακες), ξεκινάει σήμερα το θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μαζί με την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. 

Νέοι χώροι προστίθενται στη λίστα (Αμφίπολη, Αφαία, μουσεία Πάτρας, Σύρου, Μαραθώνα, Βραυρώνας, Σπήλαιο Πετραλώνων κ.ά.), δεν λείπουν όμως τα προβλήματα. Οι φύλακες θεωρούν ότι ο αριθμός του εποχικού προσωπικού είναι μικρός και δεν αρκεί για να καλύψει κενά, επιμένοντας πως μοιραία κάποιες αίθουσες θα κλείσουν.

Ειδικά τον μήνα Απρίλιο οι χώροι θα είναι επισκέψιμοι από τις 8 το πρωί έως τις 7 μ.μ. (δύση ηλίου), ενώ τα μουσεία θα τηρήσουν το θερινό ωράριο. Επίσης την πρώτη Κυριακή του Απριλίου (5/4) χώροι, μουσεία και μνημεία θα λειτουργήσουν με μονή βάρδια, λόγω ρύθμισης θεμάτων του προσωπικού. Με λίγα λόγια, πριν από κάθε έξοδό σας, καλό είναι να τηλεφωνείτε στους χώρους που επιλέξατε να επισκεφθείτε, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Προβλήματα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος λέει στην «Κ» πως «καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες περισσότερων χώρων με λιγότερα άτομα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί από το μόνιμο προσωπικό περίπου 400 φύλακες».

Κατά πόσο, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρώτους τουρίστες που διάλεξαν την Ελλάδα για διακοπές την περίοδο του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα (5/4); «Είμαστε έτοιμοι, αλλά όχι 100%. Αρχίζουμε με προβλήματα στη στελέχωση προσωπικού που είναι θέμα κακής κατανομής», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ τονίζοντας πως «κάποιοι έκτακτοι δεν είναι γνωστό σε ποιους χώρους θα εργαστούν, αφού οι ίδιοι (όσοι προέρχονται από ΙΕΚ) μπορούν να επιλέξουν σε ποιους».

Υποστηρίζει μάλιστα πως σε μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο αλλά και στον χώρο της Δήλου «θα γίνουν εκπτώσεις». Η Δήλος, για παράδειγμα, εντάσσεται στο διευρυμένο ωράριο 8 π.μ.-8 μ.μ., όμως ελλείψει προσωπικού την Πέμπτη και το Σάββατο θα λειτουργεί 8 με 3 το μεσημέρι. «Ή θα κοιτάξουμε την ασφάλεια των χώρων ή θα πρέπει να κλείσουν κάποιες αίθουσες, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που το προσωπικό δεν επαρκεί. Στη Δήλο ζητήθηκαν 30 φύλακες, αλλά τελικά δόθηκε έγκριση για 19 εποχικούς. Αν μάλιστα κάποιος αρρωστήσει ή θέλει να πάρει το ρεπό που δικαιούται, δημιουργείται πρόβλημα».

Εντύπωση προκαλεί όμως και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: 9 το πρωί με 4 το απόγευμα! Τα Μάλια της Κρήτης είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Φυλάσσονται με 6 άτομα (2 μόνιμοι και 4 εποχικοί) ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 10.

Η λύση που πρότειναν στην πολιτική ηγεσία οι αρχαιοφύλακες είναι τις Δευτέρες τα μουσεία να απασχολούνται με μονή βάρδια.

Πώς θα είναι το Πάσχα στα νησιά; «Πολλά μικρά μουσεία θα είναι κλειστά, κάτι που συμβαίνει και τους χειμερινούς μήνες σε 27 χώρους σε όλη την Ελλάδα, όπως η Νικόπολη ή το Μουσείο της Θήβας, το οποίο ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης. Τώρα θα λειτουργήσει, αλλά το πιθανότερο είναι με τις μισές του αίθουσες ανοιχτές».

Η Αθήνα επίσης φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Ο Κεραμεικός, το Ολυμπιείο και το Λύκειο του Αριστοτέλη απασχόλησαν πέρυσι 49 άτομα, ενώ φέτος οφείλουν να λειτουργήσουν με 29.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αρχαιοφύλακες είναι η συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας. «Απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Αρ. Μπαλτά και από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Ξυδάκη. Αυτό προκαλεί μια δυσλειτουργία ακόμη και για τις λειτουργικές δαπάνες των μουσείων», υποστηρίζει ο κ. Μαυρικόπουλος. Τονίζει ακόμη ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με το προσωπικό που εργάζεται πέραν του ωραρίου, ανοίγοντας τους χώρους για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων. Η σχετική ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί. «Οι ιδιώτες θέλουν να δώσουν τα χρήματα στους αρχαιοφύλακες για την επιπλέον εργασία, αλλά το κράτος δεν έχει βρει τον τρόπο να τα εισπράξουμε. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με το κοινό της κρουαζιέρας αλλά για κάθε χώρο που ανοίγει είτε για τουρίστες είτε για γάμους, βαφτίσεις σε απομακρυσμένα εκκλησάκια, το Ρίο-Αντίρριο, τον Οσιο Λουκά κ.ά.».

Ανάμεσα σε αυτά, απαιτείται άμεσα και η επίλυση του θέματος για τις Κυριακές και τις αργίες. «Αυτό σημαίνει ότι οι έκτακτοι που πρέπει να εργαστούν πέραν του πενθημέρου στις 5/4, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ με ΦΕΚ, νομιμοποιούνται να μην το κάνουν. Σκεφτείτε τι θα γίνει τις ημέρες του Πάσχα, με μία βάρδια στα μουσεία της χώρας».

Οργάνωση στα μουσεία σημαίνει έσοδα. Πέρυσι το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου είχαμε αύξηση 23% στους επισκέπτες των μουσείων και 27,9% στις εισπράξεις.

Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ισχύει για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Αρχαιολογικός Χώρος Νότιας Κλιτύος, Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου του Αριστοτέλη.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι Μαραθώνος,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βραυρώνας, Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου: έως τη δύση του ηλίου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Επιδαύρου,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυκηνών,  Φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Αρχαιολογικός Χώρος Αφαίας, Μουσειακή Αποθήκη Αφαίας: 11:00-16:00.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου,  Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου,  Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Ιαλυσού, Αρχαιολογικός Χώρος Καμείρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Λίνδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Κω, Κάστρο Νεραντζιάς Κω.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας,  Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός Χώρος Φαιστού, Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας, Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων 08:00-17:00.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Παλαιό Φρούριο.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Φιλίππων, Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Νεμέας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κατακόμβες Μήλου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου,  Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δήλου εκτός Πέμπτης και Σαββάτου με ωράριο λειτουργία 08:00-15:00.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Μυστρά.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Αρχαιολογικός Χώρος Ψυχρού, Σπιναλόγκα.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Πέλλας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δίου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Νικόπολης από 14/4/2015,  Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου - Ικαρίας, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου 09:00-16:00.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών,  Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αμφίπολης.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Δελφών.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής και Μουσείο.

Δημόσια Μουσεία: Ωράριο λειτουργίας

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 09:00-16:00.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκός Πύργος Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκός Πύργος.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια