Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαγικό ταξίδι στο Ασκληπιείο

Ένα ταξίδι που έχει ως αφετηρία την εποχή της θεραπευτικής μαγείας και μας οδηγεί, τελικά, στην ιατρική επιστήμη της σύγχρονης εποχής, ...

Μαγικό ταξίδι στο Ασκληπιείο

Ένα ταξίδι που έχει ως αφετηρία την εποχή της θεραπευτικής μαγείας και μας οδηγεί, τελικά, στην ιατρική επιστήμη της σύγχρονης εποχής, η οποία έλκει την καταγωγή της από τις πρακτικές των ιατρών-ιερέων των Ασκληπιείων και φυσικά του πρώτου τη τάξει Ασκληπιείου, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, θα έχει την ευκαιρία να «πραγματοποιήσει» ο μελλοντικός επισκέπτης της Επιδαύρου.

Η μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του χώρου που το περιβάλλει έχει ολοκληρωθεί μέσω μιας πρωτοβουλίας του «Διαζώματος» και της χρηματοδότησης της Interamerican. To σχέδιο υλοποίησης, στο οποίο εκτός της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» εμπλέκονται και άλλοι φορείς (ΥΠΠΟ, ΥΠΕΚΑ, Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου και λοιποί χορηγοί) έχει κόστος 5,5 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί ως εμπροσθοβαρές έργο στο καινούργιο ΕΣΠΑ, με «προγραμματικό ορίζοντα το 2020, όπως ανέφερε εκ μέρους του σωματείου ο πρόεδρός του, Σταύρος Μπένος.

Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο υπήρξε το πιο γνωστό και σεβαστό ιερό του θεού της Υγείας, του Ασκληπιού. Η λατρεία του θεού και η φροντίδα της υγείας μέσα από αυτό διαδόθηκε από την Επίδαυρο σε πολλούς τόπους στην Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ερείπια

Τα ερείπιά του, που βρίσκονται μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο, σώζονται σε μεγάλη έκταση και κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια αναστηλώνονται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του υπουργείου Πολιτισμού. Το σπουδαίο σανατόριο μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πολιτιστικό πάρκο, στο οποίο οι επισκέπτες θα προσελκύονται όχι μόνο από το μοναδικό αφήγημα της υγείας αλλά και από την εξαιρετική φύση που το στήριξε.

Στόχος του προγράμματος είναι να «αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και η προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδική εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα, πώς η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης συνδυάστηκαν με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης», εξήγησε ο αρχαιολόγος και επικεφαλής του έργου, καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα της αποκατάστασης της ενδημικής βλάστησης θα επιτρέψει την «άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον. Ένας χώρος δηλαδή με οικολογικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλος για εκπαίδευση και για περίπατο».

Σημαντικό τμήμα του όλου έργου είναι η ανάδειξη ενός δικτύου διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή. Η νέα διαμόρφωση προσβάσεων και κίνησης επισκεπτών στον χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου προβλέπει την αλλαγή της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς η σημερινή έχει χωροθετηθεί για την εξυπηρέτηση του θεάτρου.

Ο επισκέπτης θα εισέρχεται από την αρχαία είσοδο, τα προπύλαια του ιερού και διαδοχικά θα γνωρίζει τα μνημεία του χώρου: τις κρήνες, τον ναό του Ασκληπιού, τη στοά του αβάτου (εγκοιμητήριο), την θόλο, το στάδιο, το τελετουργικό εστιατόριο, τον ξενώνα και τελικά το θέατρο. Σε αυτή την περιήγηση, κατά μήκος της οποίας θα υπάρχουν φυτεύσεις ενδημικών φυτών και βοτάνων, ο επισκέπτης θα μετέχει σε επιμέρους μικρές ιστορίες που σταδιακά συνθέτουν την εικόνα του ιερού. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί διαμόρφωση διαδρομής από τα νότια της θόλου προς την παλαίστρα και μέσω της θολωτής διόδου στο στάδιο, διαμόρφωση ξύλινων κλιμάκων για την πρόσβαση των επισκεπτών στις αναστηλωμένες πλευρές εδωλίων κι ανάδειξη της συμβολής της άσκησης στη θεραπεία των ασθενών στο Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα.

Για την κατανόηση της αφήγησης προτείνεται η δημιουργία ενός νέου κτιρίου έκθεσης με ευρήματα οργανωμένα σε ενότητες.

Ο Απόλλων, οι πηγές και τα «Όρια»

Άμεση είναι η σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτό. Στη θέση αυτή βρίσκονται οι ρίζες της επιδαύριας λατρείας, ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Εκεί, κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους, το αργότερο περί τον 15ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησε η λατρεία μιας θεότητας που ονομαζόταν Μαλεάτας, θεότητας που κατείχε θεραπευτικές δυνάμεις για την ίαση των ανθρώπων. Πρόκειται για την ίδια λατρεία που κατά τους ιστορικούς χρόνους μεταφέρθηκε και εξελίχθηκε στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Εδώ είναι σημαντική παρουσία των πηγών, των μεγάλων δεξαμενών και του εκτεταμένου δικτύου υπόγειων και επιφανειακών υδραγωγείων.

«Εθελοντισμός»

«Τα όρια του κράτους είναι πεπερασμένα. Την απεραντοσύνη μπορεί να τη συναντήσει κανείς στις ψυχές των ανθρώπων και στον εθελοντισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος. Εκ μέρους της χορηγού εταιρείας, ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων ζωής και υγείας, επισήμανε τη συνάφεια της πολιτιστικής αξίας του έργου και της συμβολικής διάστασης του Ασκληπιείου με τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα των ασφαλίσεων υγείας.


Πηγή: Α. Καραλή, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια