Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Έσβησε» η μαχητική αρχαιολόγος

Ένα γελαστό και δυνατό κορίτσι, μία αφοσιωμένη αρχαιολόγος, ένας μαχητικός άνθρωπος με όνειρα, η Μαρία Κοσμά, έχασε την πιο δύσκολη μά...

«Έσβησε» η μαχητική αρχαιολόγος

Ένα γελαστό και δυνατό κορίτσι, μία αφοσιωμένη αρχαιολόγος, ένας μαχητικός άνθρωπος με όνειρα, η Μαρία Κοσμά, έχασε την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της μόλις στα 45 της χρόνια.

Ήταν μέχρι το τέλος στις επάλξεις τόσο των κοινωνικών-πολιτικών αγώνων όσο και της αρχαιολογίας και έδινε τα πάντα, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Από το 1993 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια στην Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών). Το 2006 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στην ΙΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

Υπηρέτησε ως προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Από το 2013 υπήρξε συνδιευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Πλακαρή Καρύστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vu του Αμστερνταμ.

Τέσσερα μουσεία

Κατά την υπηρεσία της στην ΙΑ' ΕΠΚΑ είχε ως περιοχή ευθύνης αρχικά την Καρυστία και από τα τέλη του 2011 τη Χαλκίδα και τη Σκύρο, υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων μουσείων (Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου και Σκύρου), ενώ μερίμνησε για την κήρυξη και την αναοριοθέτηση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία και τη Χαλκίδα. Σημαντικό υπήρξε το ανασκαφικό της έργο μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στις περιοχές αρμοδιότητας.

Αποχαιρετισμός στη Μαρία Κοσμά από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με θλίψη την φίλη και συνάδελφο Μαρία Κοσμά. Η Μαρία σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Από το 1993 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νάξος, Σάμος) και στη συνέχεια στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών). Το 2006 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στην ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Υπηρέτησε ως προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Από το 2013 υπήρξε συνδιευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Πλακαρή Καρύστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vu του Άμστερνταμ.

Το διοικητικό, ερευνητικό και επιστημονικό της έργο είναι πολύπλευρο. Κατά την υπηρεσία της στην ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, είχε ως περιοχή ευθύνης αρχικά την Καρυστία και από τα τέλη του 2011 τη Χαλκίδα και τη Σκύρο, υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων μουσείων (Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου και Σκύρου), ενώ μερίμνησε για την κήρυξη και αναοριοθέτηση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία και τη Χαλκίδα. Σημαντικό υπήρξε το ανασκαφικό της έργο, μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στις περιοχές αρμοδιότητας. Ως πιο σημαντικές κρίνονται η ανακάλυψη μέρους τους τείχους της αρχαίας Χαλκίδας (2012-2014) και του νεκροταφείου της 3ης χιλιετίας στα Νέα Στύρα (2009-2013). Την τελευταία τριετία συμμετείχε εκ μέρους της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συγγραφή κειμένων και λημμάτων.

Συμμετείχε, επίσης, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με πλήθος ανακοινώσεων, oι βασικότερες εκ των οποίων αφορούν στα πήλινα προσωπεία από το Ιερό της Άρτεμης Ορθείας στη Σπάρτη και σε ειδικά ευρήματα από σωστικές ανασκαφές που διενήργησε.

Η σημαντική συμβολή της στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης έγκειται στην ανακάλυψη των μνημειακών τάφων στα Νέα Στύρα της Εύβοιας, που αποτέλεσαν και εφαλτήριο για μια σειρά ανακοινώσεων, καθιστώντας σαφές ότι η θέση αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας στην Εύβοια.

Θα θυμόμαστε την Μαρία Κοσμά με αγάπη για τη φιλία που μας προσέφερε, για τη συναδελφικότητα και με βαθειά εκτίμηση για το ήθος της.

Η Μαρία Κοσμά κηδεύτηκε το Σάββατο στην Αρκίτσα.


Πηγή: Έθνος, Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια