Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκκληση σωτηρίας για τη Βίλα του Κικέρωνα

Ο δήμαρχος της Formia, Sandro Bartolomeo κάνει δημόσια έκκληση για να σωθεί ο αρχιτεκτονικός θησαυρός της Βίλας του Κικέρωνα, η οποία ...

Έκκληση σωτηρίας για τη Βίλα του Κικέρωνα

Ο δήμαρχος της Formia, Sandro Bartolomeo κάνει δημόσια έκκληση για να σωθεί ο αρχιτεκτονικός θησαυρός της Βίλας του Κικέρωνα, η οποία αποτέλεσε την οικία του αρχαίου Ρωμαίου υπάτου και ρήτορα και αγοράστηκε από ιδιώτη την περίοδο 1867- 1868.

«Από τη στιγμή της πώλησης της μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση», δήλωσε ο Bartolomeo.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν το ακίνητο παραμείνει εγκαταλελειμμένο, θα καταρρεύσει.

«Θα ήταν καλύτερα αν έλεγαν στους ιδιοκτήτες ότι δεν μπορούν να αποκτούν ένα κομμάτι της ιστορίας και στη συνέχεια να το εγκαταλείπουν», δήλωσε ο Bartolomeo.

«Η αρχαιολογία δεν τελειώνει στη Ρώμη», είπε, προσθέτοντας ότι η περιφερειάρχης του Λάτσιο, Nicola Zingaretti και ο υπουργός Πολιτισμού, Dario Francheschini είναι ενήμεροι για την κατάσταση.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι το γραφείο του βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της πολιτείας για να βρεθεί μια λύση.

Το κτίριο ονομάζεται επίσημα Βίλα Rubino, από το όνομα της οικογένειας που το αγόρασε, και ανήκε στο παρελθόν στον Ferdinand ΙΙ, βασιλιά των Δύο Σικελιών από το 1830 έως το 1859.

Η έπαυλη στην αρχαιότητα είχε μεγάλες λίμνες με ψάρια και δύο νυμφαία, διακοσμημένα με παραστάδες, δωρικούς κίονες, θολωτές οροφές, μάρμαρο, λίθο και απεικονίσεις με σιντριβάνια.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης της έπαυλης, ο Marcus Tullius Cicero, την έχτισε ως ένδειξη επιδεικτικής υποχώρησης από τη Ρώμη, ονομάζοντάς την «Formianum».

Η έπαυλη αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Σενέκα, ο οποίος γράφει ότι ο Κικέρων βρισκόταν εκεί όταν ο Μάρκος Αντώνιος έστειλε τους δολοφόνους του, τον Δεκέμβριο του 43 π.Χ..

«Προσπάθησε να ξεφύγει στη θάλασσα, αλλά εμποδίστηκε από την καταιγίδα. Έτσι κατέφυγε στη Via Appia, αλλά τελικά τον πρόφτασαν οι δολοφόνοι του στο σημείο που σήμερα δείχνουν τον τάφο του, αν και πρόκειται για αναθηματικό μνημείο», δήλωσε ο Bartolomeo.

Πριν από επτά χρόνια, ο Bartolomeo πρότεινε την αγορά της ιδιοκτησίας της οικογένειας Rubino, έκτασης 20.000 τ.μ., αλλά η συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω εσωτερικής διαμάχης στην οικογένεια Rubino.



Πηγή: ANSA

Δεν υπάρχουν σχόλια