Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων»

Από την 1 Αυγούστου 2015 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2016 Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο) Η έκθεση «Οι σημαντικότε...

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων»
Από την 1 Αυγούστου 2015 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2016
Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο)
Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. 

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία (www.kotsanas.com), τα οποία δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης Κώστας Κοτσανάς. «Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους· απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός  στους Έλληνες».

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).

Σχεδιασμός-επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ: Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4€

Πρόγραμμα ξεναγήσεων

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων, σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», Κώστα Κοτσανά.

Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): Γενική ξενάγηση 6 €  – Διαδραστική ξενάγηση (διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα) 10 €

Διάρκεια: Από μιάμιση έως δύο ώρες

Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr

Ξεναγήσεις Αυγούστου 2015

Σάββατο 1.8 & Κυριακή 2.8, 12:00-13:30: Διαδραστική ξενάγηση-16:00-17:00: Γενική ξενάγηση
Πέμπτη 6.8, 20.8, 27.8, 18:00-19:30 Διαδραστική ξενάγηση
Σάββατο 29.8 & Κυριακή 30.8, 12:00-13:30: Διαδραστική ξενάγηση-16:00-17:00: Γενική ξενάγηση

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται στα πωλητήρια και των δύο κτιρίων του μουσείου, τα παρακάτω βιβλία:

Αρχαία ελληνική τεχνολογία. Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Το παρόν βιβλίο ξαναζωντανεύει διακόσιες περίπου εξαιρετικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος και την «ύδραυλιν» του Κτησίβιου μέχρι το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη, και από το αυτοκινούμενο με αυτόματη πλοήγηση «κουκλοθέατρο» του Ήρωνος και το σταθερό αυτόματο θέατρο, δηλαδή τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος, μέχρι τον περίφημο υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά, γερμανικά-ρωσικά και ισπανικά-γερμανικά.

Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σαράντα δύο ανακατασκευασμένα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα. Τα αρχαία μουσικά όργανα απέκτησαν και πάλι φωνή, και αποσπάσματα μουσικών έργων ταξίδεψαν ως τις μέρες μας πάνω σε πάπυρους και λίθινες στήλες. Απομένει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά και γερμανικά-ισπανικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια