Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

O Αλέξανδρος σε συναγωγή

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε σχέση με τον Σαμψών; Σαφώς και δεν είχε. Όμως, επέζησε στους θρύλους της Μέσης Ανατολής όσο και ο βιβλικός ήρω...

O Αλέξανδρος σε συναγωγή

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε σχέση με τον Σαμψών; Σαφώς και δεν είχε. Όμως, επέζησε στους θρύλους της Μέσης Ανατολής όσο και ο βιβλικός ήρωας.

Ένα μοναδικής αξίας περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο να συναντά έναν Εβραίο ιερέα ανακαλύφθηκε σε συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Χουκόκ στο Ισραήλ. Στον ίδιο χώρο είχε εντοπιστεί ψηφιδωτό με τον Σαμψών. (Πρώτη παρουσίαση: Ανασκαφή Ιούλιος 2014)

Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον ιερέα, καθώς και άλλες ανθρώπινες μορφές, αλλά και μορφές ζώων. Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα, αφού αποτελεί την πρώτη μη βιβλική σκηνή που εντοπίζεται σε αρχαία συναγωγή. Απεικονίζονται, επίσης, μορφές ελεφάντων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Ντέιλι Μέιλ» η Τζόντι Μάγκνες, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποιεί τις έρευνες, οι ελέφαντες παραπέμπουν στον ελληνικό στρατό, αφού συνδέθηκαν με τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης τους είχε χρησιμοποιήσει στις επιθέσεις του εναντίον των Περσών. «Είναι πολύ πιθανό το ψηφιδωτό να απεικονίζει εβραϊκό μύθο για τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Εβραίο αρχιερέα» δήλωσε η Μάγκνες.

O Αλέξανδρος σε συναγωγή

Οι ανασκαφικές έρευνες στο χωριό Χουκόκ ξεκίνησαν το 2012 και διεξάγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ. Στη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν μοναδικής τέχνης ψηφιδωτά, ένα από τα οποία απεικονίζει τη μορφή του Σαμψών.

Η Μάγκνες έκανε λόγο για «μοναδικές ανακαλύψεις», υπογραμμίζοντας ότι οι εικόνες στα ψηφιδωτά «δείχνουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ τα μοτίβα που έχουν βρεθεί είναι τα πρώτα αυτού του είδους που εμφανίζονται σε αρχαία συναγωγή».

Η ελληνιστική επίδραση στην Ιουδαία είναι τόσο ισχυρή, ώστε αιώνες μετά την κατάλυση του βασιλείου των Σελευκιδών, αντίθετα με τις επιταγές του μωσαϊκού νόμου που απαγορεύει τις αναπαραστάσεις ανθρώπινων μορφών, οι συναγωγές συνεχίζουν να διακοσμούνται με εικονιστικές παραστάσεις σημειώνει η δρ Αγγελική Κοτταρίδη.

Η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, και συνεργάτις του Μανόλη Ανδρόνικου, εργάζεται άοκνα για την προβολή της κληρονομιάς που άφησαν οι Τημενίδες στην οικουμένη. Ανάμεσα στα προγράμματα που ετοιμάζει τώρα είναι και ένα μουσείο αφιερωμένο στη γνωστότερη μορφή της ελληνικής και -ίσως- της παγκόσμιας ιστορίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΣΠΑ, «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»). Στόχος του έργου αυτού, σύμφωνα με την ίδια, είναι η δημιουργία ενός εικονικού μουσείου αφιερωμένου στον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, θα προχωρήσει σε μια συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως γλαφυρή και ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ίδιου του ήρωα στην ιστορία και στον μύθο, αλλά και όλων εκείνων των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται «ελληνιστικός» και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν καίρια τη σύγχρονη κοσμοαντίληψη.

Στο πλαίσιο αυτής της Δράσης και σε συνεργασία με τον Δήμο της Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα τον οικουμενικό πολιτισμό που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε σαν χθες ή σαν προχθές, το 356 π.Χ. στην Πέλλα της Μακεδονίας.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια