Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πανσέληνος φωτίζει 130 μνημεία

Ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών, ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου θα ανοίξει ξανά για το κοινό ως τα μεσάνυχτα τη βραδιά της πανσελή...

Η πανσέληνος φωτίζει 130 μνημεία
Ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών, ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου
θα ανοίξει ξανά για το κοινό ως τα μεσάνυχτα τη βραδιά της πανσελήνου
Φεγγάρι μάγια μου 'κανες... σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία και φέτος να απολαύσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε χώρους σημαντικούς κι αγαπημένους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν ανοιχτοί το βράδυ για χάρη του μαγευτικού φεγγαριού.

Υπό το φως της πανσελήνου, το Σάββατο 29 Αυγούστου, περισσότερες από 140 εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σε 130 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας συμμετέχοντας σε αυτόν τον ιδιαίτερο εορτασμό.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να πραγματοποιούνται το βράδυ της πανσελήνου, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το αργότερο ως τη μία το πρωί.

«Ναι»

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην προχθεσινή συνεδρίασή τους είπαν ομόφωνα το «ναι» στη λειτουργία των χώρων αυτών για την πανσέληνο.

Παράλληλα πρόσθεσαν ότι την περσινή χρονιά οι συμμετέχοντες στις 86 εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε 120 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ξεπέρασαν τους 74.000.

Η Ακρόπολη, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα συμμετάσχει στον εορτασμό. Ο αρχαιολογικός χώρος της θα είναι ανοικτός κανονικά, δηλαδή ως τις 8 το βράδυ, για λόγους ασφαλείας. Οπως, άλλωστε, ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τόσο η παρουσία εργοταξίου όσο και η ολισθηρότητα σε σημεία και ο χαμηλός φωτισμός κάνουν επισφαλή τη νυχτερινή επίσκεψη.

Αντίθετα, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «TangoAcropolis».

Ο προαύλιος χώρος του μουσείου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα που θα υποδεχθεί τους λάτρεις της μουσικής και του χορού (από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11.30 μ.μ.).

Η πανσέληνος φωτίζει 130 μνημεία

Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν χορογραφίες τάνγκο και στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει με μουσική από την ορχήστρα του συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Την ημέρα αυτή, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τα μεσάνυχτα (η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους χώρους της μόνιμης έκθεσης αλλά και την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριό του.

Επίσης, ένας άλλος χώρος, ιδιαίτερα αγαπητός τη νύχτα της πανσελήνου, έρχεται φέτος να προσμετρηθεί στους ήδη υπάρχοντες.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, ο οποίος, ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών, θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό ως τα μεσάνυχτα.

Φιλαρμονική στο Ολυμπιείο

Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων θα διεξαχθεί σε τμήμα του Ολυμπιείου την Παρασκευή 28/8. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ., θα έχει διάρκεια δύο ώρες, ενώ οι θεατές δεν θα ξεπερνούν τους 700. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 140 εκδηλώσεις, μόνον οι έξι δεν θα πραγματοποιηθούν στις 29/8. Τρεις από αυτές θα διεξαχθούν την Παρασκευή 28 Αυγούστου (αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Βελίκας στην Αγιά Λάρισας, σπήλαιο Πετραλώνων στη Χαλκιδική και Αγορά των Κομπεταλιαστών στη Δήλο) και άλλες τρεις την Κυριακή 30 Αυγούστου (Ναός Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και αρχαιολογικός χώρος Φθιωτιδών Θηβών στη Νέα Αγχίαλο).

Η αφίσα

Φέτος, η αφίσα του εορτασμού απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό.

Αναλυτικά ο κατάλογος των εκδηλώσεων: Πανσέληνος 2015


Πηγή: Αντ. Καραλή, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια