Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εντυπωσιακό νέο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων στην περιοχή Lod θα είναι επισ...

Εντυπωσιακό νέο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων στην περιοχή Lod θα είναι επισκέψιμο για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο.

Την περίοδο Ιούνιο-Νοέμβριο 2014 μια ομάδα αρχαιολόγων από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων διενέργησε μια μεγάλη ανασκαφή στην περιοχή Neve Yerek της Lod. Σε αυτή την ανασκαφική περίοδο αποκαλύφθηκε ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό που διακοσμούσε το δάπεδο μιας έπαυλης πριν από 1.700 χρόνια. Ο στόχος της ανασκαφικής έρευνας ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής επισκεπτών, το οποίο θα φιλοξενεί το όμορφο ψηφιδωτό μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς περιοδειών σε εκθέσεις μουσείων ανά τον κόσμο. Σημαντικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε αυτή την ανασκαφή, με το πιο αξιοσημείωτο από αυτά να είναι ένα δεύτερο πολύχρωμο ψηφιδωτό (διαστάσεων 11 × 13 μ.) που διακοσμούσε το δάπεδο της αυλής της ίδιας έπαυλης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Amir Gorzalczany, διευθυντή της ανασκαφής: «Η έπαυλη που ανασκάφηκε ήταν μέρος μιας γειτονιάς εύπορων οίκων που βρισκόταν εδώ κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Εκείνη την εποχή η Lod ονομαζόταν Διόσπολις και ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής μέχρι την μουσουλμανική κατάκτηση όπου και αντικαταστάθηκε από την Ramla. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος, όπου θα κατασκευαστεί η «Συλλογή Shelby White and Leon Levy Lod Mosaic Center», αποκαλύφθηκε όταν η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων επέβλεπε κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούνταν στις αρχές του 1990, για την κατασκευή της εθνικής οδού.

Εντυπωσιακό νέο ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ

Το ψηφιδωτό είναι από τα ομορφότερα της χώρας, και έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σε ορισμένα από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art, του Λούβρου και του Hermitage. Σήμερα εκτίθεται στο Cini Gallery στη Βενετία της Ιταλίας, και στο μέλλον θα τοποθετηθεί στο κεντρικό κτίριο που θα ανεγερθεί στο Lod.

Το νότιο τμήμα του συγκροτήματος αποτελεί το επίκεντρο των τρεχουσών ανασκαφών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μια μεγάλη υπέροχη αυλή διακοσμημένη με ψηφιδωτό να περιβάλλεται από στοές, ανοιχτές προς την αυλή. Σύμφωνα με τον Δρ. Gorzalczany: «Το ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί εντελώς επειδή εκτείνεται κάτω από τα σύγχρονα κτίρια της γειτονιάς».

Οι σκηνές σε αυτό το ψηφιδωτό απεικονίζουν κυνήγι ζώων, ψάρια, λουλούδια σε καλάθια, αγγεία και πτηνά.

Ο Δρ Gorzalczany πρόσθεσε: «Η ποιότητα των εικόνων που απεικονίζονται στο ψηφιδωτό δείχνει μια πολύ ανεπτυγμένη καλλιτεχνική ικανότητα».

Πολυάριθμα σπαράγματα νωπογραφιών αντικατοπτρίζουν τη διακόσμηση της έπαυλης αλλά και τον προσεγμένο και πολυτελή σχεδιασμό της περιόδου. Υπό το φως των νέων ανακαλύψεων, αυτό το μέρος της έπαυλης θα ενσωματωθεί στο κέντρο επισκεπτών.



1 σχόλιο

  1. Tσίρκο θυμίζει αυτή η περιφορά των μωσα'ικών ανά τας ρύμας και τας οδούς ...
    Αλλά μήπως δικά τους είναι ? Βυζαντινά ελληνικά είναι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή