Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα Προπύλαια χωρίς σκαλωσιές

Το Ερέχθειο με την πρόσταση των Καρυατίδων καλύπτει το εξώφυλλο του πλέον σημαντικού αρχαιολογικού περιοδικού παγκοσμίως, του «Archaeo...


Το Ερέχθειο με την πρόσταση των Καρυατίδων καλύπτει το εξώφυλλο του πλέον σημαντικού αρχαιολογικού περιοδικού παγκοσμίως, του «Archaeology Magazine».

Το τελευταίο τεύχος του έχει εκτεταμένο αφιέρωμα στην Ακρόπολη των Αθηνών και στα έργα που γίνονται εκεί εδώ και δεκαετίες, έργα που μόνο θετικές κριτικές λαμβάνουν παγκοσμίως. Το εντυπωσιακό αφιέρωμα έρχεται την κατάλληλη στιγμή σαν τόνωση της αρνητικής εικόνας μας στο εξωτερικό, δεδομένης και της τεράστιας αναγνωσιμότητας του περιοδικού.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο παρά να αναστηλωθεί ένα αρχαίο» ξεκαθαρίζει από την αρχή μιλώντας στο «Archaeology» η αρχιτέκτων Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. «Το έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης έχει προσθέσει αφάνταστα στη γνώση μας για τα μνημεία του 5ου π.Χ. αιώνα» λέει ο ιστορικός της αρχαίας κλασικής τέχνης Jeffrey Hurwit του Πανεπιστημίου του Ορεγκον.

Στις επιμέρους ενότητές του το αφιέρωμα αρχίζει από τα τείχη της Ακρόπολης και συνεχίζεται με τα Προπύλαια, την Αθηνά Νίκη, το Ερέχθειο και το Αρρηφόριο και τέλος τον Παρθενώνα. Στον επίλογο τα διάσπαρτα μέλη της Ακρόπολης παρομοιάζονται εύστοχα ως το πιο περίπλοκο παζλ που θα μπορούσε να συναντήσει ένας επιστήμονας.

Τα Προπύλαια χωρίς σκαλωσιές
Η πρώτη σελίδα του «Archaeology Magazine». Το αφιέρωμα στην Ακρόπολη μπορεί να τονώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, δεδομένης και της τεράστιας αναγνωσιμότητας του περιοδικού.
Όπως λέει στο «Έθνος», μιλώντας με αφορμή το δημοσίευμα, η Βασιλική Ελευθερίου, η Ακρόπολη είναι έτοιμη να κλείσει τα έργα του ΕΣΠΑ στα τέλη του χρόνου και να ξεκινήσει σύντομα τα έργα που θα γίνουν εντός του επόμενου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου. Μάλιστα, είναι πιθανόν, την επόμενη πενταετία, να έχουμε τον Παρθενώνα χωρίς σκαλωσιές. Οι σκαλωσιές θα απομακρυνθούν σίγουρα από τα Προπύλαια και θα μετακομίσουν σε σημείο του βόρειου τείχους.

Η σκέψη της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και της ΥΣΜΑ είναι στον Παρθενώνα να γίνουν πιο πολύ έργα στο εσωτερικό, όπου υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες και έτσι να φύγουν οι σκαλωσιές. Παρ' όλα ταύτα, θα χρειαστούν για κάποιο διάστημα στη νότια πλευρά. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμούν οι τοποθετήσεις δοκών. Ισως τοποθετηθούν και φατνώματα από τις αρχαίες οροφές, αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι στατικές μελέτες και να το συζητήσει η ΕΣΜΑ.

Με την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο θα ολοκληρωθεί η αναστήλωση του βόρειου τοίχου του σηκού και θα συνεχιστεί η κατάξεση ραβδώσεων σε κίονες της βόρειας κιονοστοιχίας. Πιθανότατα θα γίνουν και επεμβάσεις σε ένα ογκωδέστατο υπέρθυρο που έχει κατασκευάσει με τσιμέντο ο Νικόλαος Μπαλάνος.

Στα Προπύλαια τελειώνει το έργο αναστήλωσης στη δυτική πλευρά και σύντομα θα ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του βόρειου κίονα που είχε πληγεί από βομβαρδισμούς. Ετσι, περί τον Μάρτιο, αναμένεται να αποξηλωθούν οι σκαλωσιές, οι οποίες θα μεταφερθούν στο βόρειο τείχος, επάνω από το ιερό του Διός. Επεμβάσεις στο βόρειο τείχος θα γίνουν και επάνω από το σημείο όπου έχουν ενσωματωθεί σε αυτό οι σφόνδυλοι του Προ-Παρθενώνα.

Δεν πρόκειται, πάντως, να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη που οι Αθηναίοι έβαλαν εκεί μετά την καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες. Τα Προπύλαια θα μείνουν χωρίς σκαλωσιές, εφεξής, καθώς τα μηχανήματα με τα οποία παρακολουθούνται δεν έχουν δώσει ενδείξεις ότι υπάρχουν προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους.

Τέλος, θα στερεωθεί σύντομα ο βράχος που βρίσκεται κάτω από τον ναό της Αθηνάς Νίκης, στα νότια τείχη. Η κ. Ελευθερίου τονίζει πως όλα αυτά θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς τους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται με αυτοθυσία και αγάπη. Το πρόβλημα, θα προσθέταμε, θα εμφανιστεί σύντομα, όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα ΕΣΠΑ και θα απομακρυνθούν από αυτά οι ωρομίσθιοι...


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια