Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία

Λόγο για «εικαστικό» βανδαλισμό των γλυπτών του Παρθενώνα κάνει ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων και καλεί την Gucci να αφαιρέσει άμεσα...

Έντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία
Λόγο για «εικαστικό» βανδαλισμό των γλυπτών του Παρθενώνα κάνει ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων και καλεί την Gucci να αφαιρέσει άμεσα το υλικό από το Διαδίκτυο
Βαρύτατη προσβολή της εταιρείας Gucci προς την Ελλάδα και το εμβληματικότερο μνημείο της, τον Παρθενώνα, αποτελεί η άθλια από κάθε άποψη παρέμβαση σε γλυπτά του ανατολικού και του δυτικού αετώματος.

Χάριν, υποτίθεται, καλλιτεχνικής έκφρασης, η Ντεριά Τσακίρσοϊ «έντυσε» με συνολάκια, τσαντάκια και λουλούδια μερικά από τα ωραιότερα αγάλματα-έργα του Φειδία και των μαθητών του, ασεβώντας τραγικά απέναντι στα αρχαία, την αισθητική, τη σοβαρότητα.

Η προσβολή αυτή απαιτεί άμεση και εξαιρετικά επιθετική αντιμετώπιση από τη χώρα μας που θα πρέπει να φτάσει ακόμα και σε δικαστική οδό, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ο Διόνυσος με απροσδιόριστο ρούχο που θέλει να θυμίζει χιτώνα αλλά πάντως είναι κακού γούστου, με γυναικεία τσάντα και λουλούδι στο αυτί καμαρώνει τραβώντας σέλφι με το κινητό του τη στιγμή που γεννιέται η Αθηνά από την κεφαλή του Δία.

Έντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία

Μια στιγμή σημαντική για την κοινωνία που δημιούργησε τη γλυπτή σύνθεση μετατρέπεται σε στιγμή αβάσταχτης ελαφρότητας, σε στιγμή «Γκούτσι πάρτι». Σαν άφυλος και ανόητος νεανίας ο αρχαίος θεός εμφανίζεται σε αυτή την παρέμβαση να βυθίζεται στον ναρκισσισμό του αδιάφορος για τη θεογονία που συντελείται δίπλα του.

Έκαναν... χίπι τον Κέκροπα

Ο Κέκροπας, που κλήθηκε από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα ως κριτής-δικαστής στη φιλονικία τους ως προς την Αθήνα, παρουσιάζεται ντυμένος σαν χίπι, με την Πάνδροσο δίπλα του. Φορούν και οι δύο σύγχρονα γυαλιά και έχουν αξεσουάρ Γκούτσι. Ο Ιλισός, που η αποστολή του από το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ πέρυσι τέτοιον καιρό προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, φορά γυναικεία αξεσουάρ, και δίπλα του η Καλλιρρόη κρατά «χαλλλαρά» ένα κινητό καταγράφοντας, ενδεχομένως, την κορυφαία σκηνή της αρχαιότητας.

Έντυσαν με... συνολάκια τα έργα του Φειδία

Όλα αυτά δημοσιεύθηκαν στα σόσιαλ μίντια και πατώντας σε κάθε φωτό, ξεπηδούν... καρδούλες. Εγιναν δε στο πλαίσιο της προώθησης νέας συλλογής με τσάντες και αξεσουάρ που είναι, λέει, εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και τα διονυσιακά μυστήρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η εμπορευματοποίηση του μέγιστου μνημείου της Ελλάδας. Το 1992 η Coca-Cola έβαλε σε ολοσέλιδη διαφήμισή της στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» τον Παρθενώνα με τους κίονες να έχουν αντικατασταθεί από το γνωστό μπουκάλι της.

Η αστραπιαία αντίδραση της Ελλάδας οδήγησε στη διά παντός απόσυρση της διαφήμισης και σε μια τεράστια δημόσια συγνώμη. Όπως και στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχε ζητηθεί καμία άδεια -που έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο να δοθεί.

Στην περίπτωση του οίκου Gucci χρησιμοποιήθηκαν με photoshop μακέτες αναπαράστασης των αγαλμάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρότι δεν πρόκειται για τα αυθεντικά αγάλματα, όπως λέει στο «Έθνος» υψηλόβαθμος αρχαιολόγος, η προσβολή είναι τεράστια και η πράξη βδελυρή.

Οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει είναι απολύτως δικαιολογημένες. Δεν είναι ελευθερία έκφρασης να ευτελίζονται εμβληματικά αγάλματα πολύ μεγάλης σπουδαιότητας και ύψιστης αισθητικής.

Λόγο για «εικαστικό» βανδαλισμό των γλυπτών του Παρθενώνα κάνει ο Ομιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων και καλεί την Gucci να αφαιρέσει άμεσα το υλικό από το Διαδίκτυο.

«Το ''Gucci party'' των θεών διαδραματίζεται στο δυτικό και ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, προσβάλλοντας κάθε έννοια του σεβασμού σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Εξευτελίζοντας σύμβολα που για αιώνες έθρεψαν σπουδαίους δημιουργούς απ' όλον τον κόσμο. Ειρωνευόμενη τα ''δάκρυα της Καρυάτιδας'' και γελοιοποιώντας τον αγώνα των Ελλήνων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ­ ''ασήμαντες λεπτομέρειες'' μπροστά στα σημαντικά κέρδη των πωλήσεων, ­ η Εταιρεία επέλεξε τον παραπάνω τρόπο για να προβάλει το έργο της Derya Çakırsoy ως ''δημιουργικό''» τονίζεται.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια