Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γιορτάζει με Οδύσσειες και ποίηση

«Οδύσσειες» αλλά και «Νίκη» έζησε πολλές το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του (3 Οκτωβρίου 1866) μέχρι σ...

Γιορτάζει με Οδύσσειες και ποίηση

«Οδύσσειες» αλλά και «Νίκη» έζησε πολλές το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του (3 Οκτωβρίου 1866) μέχρι σήμερα.

Προσδοκώντας στην ανταμοιβή της Νίκης για τις Οδύσσειες, το ΕΑΜ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 150 χρόνια του με μεγάλες και μικρές εκδηλώσεις, αλλά και με βασική φιλοσοφία το να συνεχίσει να είναι ένα ανοιχτό δημόσιο μουσείο. Γιατί, σύμφωνα με τη διευθύντριά του δρα Μαρία Λαγογιάννη, χάρη στο κοινό του μπορεί να συνεχίσει να είναι αγαπημένο μουσείο των Ελλήνων αλλά και των ξένων επισκεπτών του.

Μια μεγάλη περιοδική έκθεση, με τον προσωρινό τίτλο «Οδύσσειες» και με την Ποίηση να αποτελεί το λεπτεπίλεπτο στημόνι στο εκθαμβωτικό υφαντό, η προσπάθεια ανασύνθεσης της Νίκης των Μεγάρων, που φυλάσσεται στην κρυφή «αυλή των θαυμάτων» του μουσείου και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες, είναι τα σχέδια του ΕΑΜ για το έτος-ορόσημο. Όλα ξεκινούν με μια μεγάλη εκδήλωση την ερχόμενη Δευτέρα με την οποία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εταιρεία των Φίλων του υποδέχονται το 2016.
Από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα του Βωμού θα παρουσιαστεί το πανόραμα του πλούσιου εκθεσιακού και ποικίλου προγράμματος του μουσείου για τη νέα χρονιά. Θα αποκαλυφθεί η έκθεση του αριστουργηματικού ερυθρόμορφου κρατήρα με το «αιώνιο συμπόσιο» του Διονύσου και της Νίκης και θα ακολουθήσει η συναυλία της Μεικτής Χορωδίας του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και της Μεικτής Χορωδίας του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος».

Η δρ Λαγογιάννη τονίζει πως το κοινό «δεν αρκείται πλέον στην έκθεση των ευρημάτων. Θέλει να δει πτυχές του τι κάνουμε εμείς και πώς υπηρετούμε την επιστήμη». Έτσι, θα συνεχίσουν οι άκρως επιτυχημένες δράσεις με τις ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του μουσείου που στήνονται κυρίως με αφορμή εκθέματα του «Αθέατου Μουσείου». Πρόκειται για έναν αναντικατάστατο και πολύτιμο διάλογο με τον κόσμο, ο οποίος έχει αποφέρει πολλά και στις δύο πλευρές.

Όλη τη χρονιά θα παρουσιάζεται τι γίνεται στα εργαστήρια και πώς συντηρούνται και ανατάσσονται αντικείμενα αλλά και στους χώρους όπου δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο μελετούν στο πλαίσιο διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Επειδή όμως υπάρχουν και πολλοί κοινωνικοί και καλλιτεχνικοί φορείς «που πρέπει να έχουν λόγο», στις αίθουσες του ΕΑΜ θα παρουσιαστούν σύγχρονες δημιουργίες καλλιτεχνών, αλλά και πολλή μουσική. Ιδίως η επετειακή εκδήλωση της 3ης Οκτωβρίου «δεν θα είναι μια εκδήλωση πυροτέχνημα, αλλά μια γιορτή ουσίας».

Μέχρι τότε, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά, θα είναι έτοιμη και η περιοδική έκθεση με τον προσωρινό τίτλο «Οδύσσειες». Τα αρχαία θα συνοδεύουν στίχοι από την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη αλλά και Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Καβάφης κ.ά. που θα λειτουργούν ως γέφυρες. Θα είναι ένα διαχρονικό αφιέρωμα από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τα ρωμαϊκά στο Ανθρώπινο Έπος.

Γιορτάζει με Οδύσσειες και ποίηση
Το Μουσείο επιθυμεί διακαώς να στήσει τη Νίκη των Μεγάρων με τη βοήθεια του Μανόλη Κορρέ
Επίσης το ΕΑΜ επιθυμεί διακαώς να στήσει τη Νίκη των Μεγάρων με τη βοήθεια του Μανόλη Κορρέ. Τμήματα του αγάλματος βρίσκονται στην εσωτερική φυλασσόμενη αυλή του μουσείου. Στο μικρό μουσείο των Μεγάρων υπάρχει μόνο μια γκραβούρα του 1847 με προτεινόμενη ανασύνθεση.

«Είναι μια μεγάλη γιορτή και δεν θέλω να την κάνουμε μόνοι» επιμένει η κ. Λαγογιάννη. «Με τη βοήθεια της Εταιρείας των Φίλων, με τη φαντασία, την προσφορά και την έμπνευση του προσωπικού και με τη στήριξη του κοινού που τους δίνει δύναμη, ονειρεύονται έναν εορτασμό αυθεντικό και με πολλή αγάπη. Ας έχει και το ρίσκο του. Ίσως αυτό κάνει τα πράγματα ωραιότερα».


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια