Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Σκύθες «έφτασαν» με τους θησαυρούς τους

Μια σκυθική φιάλη, ένα αγγείο με παράσταση Ηρακλή και ένα περιδέραιο, χρυσά και τα τρία, θα εκτίθενται από αύριο στο Μουσείο της Ακρόπ...

Οι Σκύθες «έφτασαν» με τους θησαυρούς τους

Μια σκυθική φιάλη, ένα αγγείο με παράσταση Ηρακλή και ένα περιδέραιο, χρυσά και τα τρία, θα εκτίθενται από αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για αντιδάνειο από ένα μεγάλο ρωσικό μουσείο, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο το Μουσείο Ακρόπολης έστειλε μια Κόρη. Το ελληνικό αρχαϊκό γλυπτό, αποτελεί προάγγελο της ελληνικής έκθεσης για το Βυζάντιο και θεωρείται από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα Κόρης.

Τα τρία σκυθικά αρχαία παρότι άκρως εντυπωσιακά, είναι μικρά. Οπως λέει ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, θα εκτεθούν σε τρεις χωριστές προθήκες, ώστε να αναδεικνύονται. Στον χώρο του ισογείου, όπου και θα παρουσιάζονται, θα υπάρχει προβολή μικρού φιλμ για τους Σκύθες, που ήταν πολεμικός λαός, και είχαν σχέσεις με την αρχαία Ελλάδα. Θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα μας επιστραφεί και η Κόρη της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, η Κόρη, που είναι εμβληματικό έργο της ελληνικής αρχαϊκής περιόδου, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να εκτεθεί μόνη της σε κάποια αίθουσα. Επίσης, θα είναι εμφανές πως πρόκειται για δάνειο, όπως άλλωστε θα γίνει και με τους σκυθικούς θησαυρούς. Τα τρία χρυσά τεχνουργήματα σκυθικής προέλευσης, μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιδέραιο, ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ. Έχουν εντοπισθεί στον βασιλικό τάφο Kul Oba της Κριμαίας. Πιθανή προέλευση των τεχνιτών που κατασκεύασαν τον τάφο, ήταν το Παντικάπαιο, ελληνική αποικία στην Κριμαία.

Ο τάφος είχε κατασκευαστεί μεταξύ 400 και 350 π.Χ, ανασκάφηκε το 1830 και ήταν γεμάτος σκυθικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους ήταν η χρυσή φιάλη, το αγγείο με παράσταση Ηρακλέους και το βαρύ περιδέραιο που απεστάλησαν στην Ελλάδα. Επίσης, βρέθηκαν και χρυσές παραστάσεις σε πλάκες της οροφής. Ο βασιλιάς είχε ταφεί με πολλά κοσμήματα και αγγεία, όλα χρυσά, μέσα σε μια σαρκοφάγο από ξύλο και ελεφαντόδοντο, μαζί με μια γυναίκα. Η γυναίκα ήταν κι εκείνη καταστόλιστη και ανάμεσα στα κτερίσματά της είχε και κοσμήματα από κεχριμπάρι. Τέλος, σε μια γωνιά είχε ταφεί και ένας σκλάβος...

Στο πλαίσιο της κοινής ελληνορωσικής πρωτοβουλίας του «Έτους 2016», το οποίο είναι αφιερωμένο στην προβολή της Ελλάδας στο ρωσικό κοινό και της Ρωσίας στο ελληνικό, Αθήνα και Μόσχα προγραμματίζουν σειρά δράσεων σε πολλούς τομείς, με κεντρικό πυρήνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποβλέποντας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο «να ανανεώσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα και τη συνεργασία τους. Σημαντικό μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικές, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών».

Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο ξεχωριστές πρόδρομες δράσεις: την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών αντικειμένων από την συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ.

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο, θα υπογράψουν σχετικό πρακτικό που θα πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή των προγραμμάτων εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια