Χρυσά περίαπτα, ελληνιστικής εποχής, με ένθετους πολύτιμους λίθους από το ιερό της Δήλου. Πασίγνωστη για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή της...
Χρυσά περίαπτα, ελληνιστικής εποχής, με ένθετους πολύτιμους λίθους από το ιερό της Δήλου. |
Πασίγνωστη για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή της, το λάιφσταϊλ και τους ανεμόμυλους, η Μύκονος είναι μάλλον... αδικημένη σε σχέση με το πολιτισμικό προφίλ και την ιστορία της.
Κι αυτό γιατί το νησί, όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες, έχει πλούσιο παρελθόν που ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια και το οποίο, δυστυχώς, περνάει απαρατήρητο από τους περισσότερους σημερινούς επισκέπτες. Θέλοντας να διορθώσει αυτή την «παραφωνία» και ταυτόχρονα να μην πάει κόντρα στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Μυκόνου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προετοιμάζει αυτό τον καιρό την έκθεση «Vanity», ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία του κυκλαδίτικου κοσμήματος, από την εποχή του λίθου μέχρι και σήμερα.
«Στόχος της Εφορείας με τη συγκεκριμένη θεματική έκθεση είναι, εκτός των άλλων, η ανάδειξη του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου σε κέντρο όλων των Κυκλάδων και ταυτόχρονα σε προορισμό των επισκεπτών που έρχονται στο νησί», μας λέει ο διευθυντής της ΕΦΑ Κυκλάδων και συντονιστής της έκθεσης Δημήτρης Αθανασούλης. Όπως τονίζει, μάλιστα, η αναβάθμιση του Μουσείου της Μυκόνου είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για τον ανασχεδιασμό όλων των κυκλαδίτικων μουσείων, τα οποία είναι φορείς ενός τεράστιου μνημειακού αποθέματος. Άλλωστε ο ιστορικός και αρχαιολογικός πλούτος των Κυκλάδων είναι δυσανάλογος τόσο με τις απαρχαιωμένες υπάρχουσες δομές, όσο και με τις σύγχρονες τουριστικές ανάγκες.
Πίσω όμως στο «Vanity», όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει πλήθος σχετικά άγνωστων/αδημοσίευτων, πλην εντυπωσιακότατων, ευρημάτων, τα οποία ανάγονται ακόμα και στην 4η χιλιετία π.Χ. Καθώς οι αιώνες –και οι ανάλογες ενότητες– προχωρούν, ο πλούτος των εκθεμάτων μεγαλώνει, με βραχιόλια, περιδέραια, περιβραχιόνια, ενώτια, περισφύρια και πολλά άλλα· αντικείμενα ιδιωτικά ή αφιερώματα σε μεγάλα ιερά όπως της Δήλου, όλα τα έργα είναι φτιαγμένα από πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά και, βέβαια, με την εξαιρετική τεχνική των κοσμηματουργών της εποχής, ενώ η έκθεσή τους υιοθετεί μια πρωτότυπη μουσειογραφική προσέγγιση, σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές παρουσίασης ανάλογων αντικειμένων.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, τέλος, είναι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην οργάνωση της έκθεσης, μέσω χορηγιών και δωρεών, καθώς και η άμεση συνεργασία της Δημοτικής Αρχής της Μυκόνου. «Μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι δυνατόν –ούτε και σωστό– σήμερα να καρποφορήσει χωρίς τη συνδρομή των ντόπιων φορέων. Αυτοί είναι που θα επικοινωνήσουν την έκθεση και θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το νέο προφίλ του μουσείου που επιδιώκουμε», επισημαίνει ο κ. Αθανασούλης.
Η έκθεση «Vanity» θα εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου και θα παραμείνει στη Μύκονο για ένα χρόνο, πριν ταξιδέψει και σε άλλα μουσεία των Κυκλάδων.
Πηγή: Αιμ. Χαρμπής, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια