Έργο του Βασίλη Λιαούρη από την ομαδική έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στον Ιανό. Η 3η Οκτωβρίου 2016 θα...
Έργο του Βασίλη Λιαούρη από την ομαδική έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στον Ιανό. |
Η 3η Οκτωβρίου 2016 θα είναι μία μεγάλη μέρα για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η γιορτή που ετοιμάζεται για την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του κτιρίου θα αρχίσει με εκπλήξεις ήδη από τους κήπους έξω από το Μουσείο, που πολύ πιθανόν να παρουσιάζουν καλύτερη όψη. Θα είναι σε κάθε περίπτωση μία ημέρα ομόνοιας, λάμψης αλλά και περισυλλογής.
Αθόρυβα, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη χτίζει ένα κλίμα ειρήνης και προοπτικής. Ήδη η εμπειρία της επίσκεψης έχει βελτιωθεί. Και ο νέος κήπος στο αίθριο δείχνει ένα μέτρο συνολικής φροντίδας. Πολλά λείπουν σε ένα σύνθετο κάδρο και σε μία πόλη υπό κατάρρευση, αλλά υπάρχει διάθεση για δουλειά. Σε αυτήν την Αθήνα το Μουσείο είναι ή μπορεί να είναι φάρος.
Στην προχθεσινή ομιλία της στον Ιανό, η κυρία Μαρία Λαγογιάννη παρουσίασε το «περιπετειώδες και γοητευτικό χρονικό» της ίδρυσης του Μουσείου, μία επετειακή ομιλία που συνόδευσε την ομαδική εικαστική έκθεση για τα 150 χρόνια, που θα λειτουργεί όλο το καλοκαίρι στον Ιανό με συμμετοχή σημαντικών δημιουργών (επιμέλεια Ίρις Κρητικού).
Η κυρία Μαρία Λαγογιάννη κατόρθωσε να συνοψίσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών που γέννησαν την ανάγκη των αρχαιολογικών μουσείων αλλά κυρίως τη διαδρομή, πνευματική και υλική, του νεαρού έθνους μετά το 1830 έως την επίτευξη του στόχου: της δημιουργίας Εθνικού Μουσείου. Είναι πλήθος οι λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα πράγματι συναρπαστικό χρονικό, διόλου αυτονόητο, αλλά η σημερινή πραγματικότητα εγείρει όλα τα νέα ερωτήματα. Τα 200.000 αντικείμενα στις αποθήκες είναι διαρκής πρόκληση και η ιδέα της «ορατής αποθήκης» δεν είναι πλέον και τόσο μακριά...
Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια