Ανασκάπτει τα βασιλικά τετράγωνα της Πτολεμαϊκής εποχής στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ και είκοσι χρό...
Ανασκάπτει τα βασιλικά τετράγωνα της Πτολεμαϊκής εποχής στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ και είκοσι χρόνια. Φέτος είχε ένα σπουδαίο εύρημα, τον προθάλαμο ενός μεγάλου κτηρίου.
Η ελληνίδα αρχαιολόγος Πέπη Λιμναίου- Παπακώστα, θα συνεχίσει την ανασκαφή το φθινόπωρο, προσπαθώντας να διερευνήσει το ίδιο το αρχιτεκτόνημα, όπως και τον χαρακτήρα του. Πολύ σημαντικό, καθώς το κτήριο βρίσκεται στην περιοχή των ανακτόρων όπου κατοικούσαν οι Πτολεμαίοι, της διάσημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Μουσείου, αλλά και του εξίσου διάσημου Σώματος ή Σήματος, όπου είχε εναποτεθεί η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η κ. Παπακώστα αρνείται να πιθανολογήσει χωρίς στοιχεία, γνωρίζει ωστόσο πως σε εκείνο το σημείο αναμένονται πολλά. Πριν από μερικά χρόνια, είχε εντοπίσει σε ρηχότερα στρώματα μαρμάρινο άγαλμα Αλεξάνδρου, που τώρα κοσμεί το μουσείο της αιγυπτιακής πόλης. Επιμένει ωστόσο πως πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί αν όντως σχετίζεται με το αρχιτεκτόνημα.
Τα στρώματα της εποχής των Πτολεμαίων, που υπήρξαν επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πρώτοι κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας μετά από αυτόν, είναι σε μεγάλο βάθος και ελάχιστα έχουν ανασκαφεί. Οι προσχώσεις, οι καταστροφές, οι σεισμοί, όλα συνέτειναν στο να «κατέβουν» περί τα 10μ, βάθος στο οποίο δύσκολα χτυπά η αρχαιολογική σκαπάνη. Εκτός των άλλων, είναι ψηλά και ο υδροφόρος ορίζοντας. Πάντως, το συγκεκριμένο κτήριο που αποκαλύφθηκε φέτος θα δώσει σημαντικές πληροφορίες ακόμη και αν αποτελούσε βοηθητικό κτίσμα, εφόσον συνδεθεί με την πτολεμαϊκή Αλεξάνδρεια. Θα τεθεί η βάση δημιουργίας ενός χάρτη. Κάτι που θα είναι πολύτιμο.
Οι ανασκαφές στους κήπους Σαλαλάτ, πάρκο της σύγχρονης Αλεξάνδρειας, που διεξάγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, υπό την διεύθυνση της κας Λιμναίου-Παπακώστα, κλείνουν φέτος είκοσι χρόνια. Όπως η ίδια λέει, πιστεύει ότι εκεί βρίσκονταν οι κήποι των βασιλικών ανακτόρων επί Πτολεμαίων. Μια γεωφυσική διασκόπηση που έγινε το 2007, έδειξε αραιά κτίσματα στο υπέδαφος, όχι σπίτια κάποιας συνοικίας.
Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο (Μάρτιος- Μάιος) αποκαλύφθηκε τμήμα θεμελίωσης και σπαράγματα τοιχοποιίας μεγάλου ελληνιστικού κτιρίου. «Νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό δημόσιο κτήριο εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων. Αν βρεθεί κάτι που να βοηθήσει στην ερμηνεία του, θα είναι πολύ σημαντικό. Προς το παρόν, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω» λέει η ανασκαφέας.
Η ακούραστη αρχαιολόγος, θεωρεί ότι το σημείο είναι στο εντός των τειχών ανακτορικό τμήμα. «Οι γεωφυσικές έρευνες του 2007 και 2008 έδειχναν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά» αναφέρει. «Έτσι το 2009, σκάψαμε σε κοντινό σημείο. Η σκαπάνη ‘χτύπησε’ σε μαρμάρινο άγαλμα του Αλεξάνδρου, που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Αλεξάνδρειας και αναζωπυρώθηκαν έτσι οι ελπίδες μας.»
Οι έρευνες είχαν προγραμματιστεί για προηγούμενα χρόνια, αλλά μεσολάβησαν τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Πέρσι πήραν ξανά άδεια. Οι ανασκαφές «έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ο υδροφόρος ορίζοντας έβγαινε μονίμως στο σκάμμα, είχαμε διαρκή άντληση υδάτων, οι δυσκολίες ήταν πολλές. Δυο μέρες πριν κλείσουν οι εργασίες, έκανα μια γεώτρηση, που εύρισκε εμπόδιο στους 80 πόντους. Τραβήξαμε τα νερά, σκάψαμε λίγο και βρεθήκαμε μπροστά σε κάποιες άσπρες πλάκες. Σκέφτηκα πως είναι είτε δάπεδο, είτε οροφή κτηρίου. Έκλεισα την ανασκαφή, γιατί είχε περάσει ο καιρός, αλλά και έπρεπε να βρω λύση με τον υδροφόρο ορίζοντα.
Κατάφερα να βρω έναν χορηγό για την άντληση των υδάτων και ξεκίνησα πάλι τον φετινό Μάρτιο. Τοποθετήσαμε τρεις ισχυρές αντλίες και ψάξαμε πέντε σημεία και. Στα πτολεμαϊκά στρώματα, βρέθηκαν τεράστιοι κυβόλιθοι οι οποίοι ανήκαν σε θεμελιώσεις, συνολικού εμβαδού 150 τετραγωνικών. Πρόκειται για μια κατασκευή θεμελίωσης ενός πολύ μεγάλου κτηρίου με υψηλό τοίχο σε κάποιο τμήμα του. Πιθανόν είναι ο προθάλαμος του μεγάλου κτηρίου, το οποίο πάει και δεξιά και αριστερά.»
Δυστυχώς, η κα Παπακώστα τα κάνει όλα αυτά χωρίς καμία, μα καμία βοήθεια από την ελληνική πολιτεία. Ευτυχώς, δεν το βάζει κάτω. Ακούραστη και αποφασισμένη, δίνει την ψυχή της για την αρχαιολογία και την πατρίδα.
Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια