Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας

Καρέ καρέ η άλωση της Τροίας απεικονίζεται σε έναν πίθο. Ο Δούρειος Ίππος, οι Αχαιοί πολεμιστές, το ξεκλήρισμα των παιδιών των Τρώων...


Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνα

Καρέ καρέ η άλωση της Τροίας απεικονίζεται σε έναν πίθο. Ο Δούρειος Ίππος, οι Αχαιοί πολεμιστές, το ξεκλήρισμα των παιδιών των Τρώων και η αρπαγή των γυναικών.

Όλες οι δραματικές σκηνές που ενέπνευσαν τη συγγραφή των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, όπως των «Τρωάδων» του Ευριπίδη (415 π.Χ.), καταγράφονται σαν κινηματογραφική ταινία στην ανάγλυφη διακόσμηση του «Πίθου της Μυκόνου». Ενός αγγείου του 670 π.Χ., που βρέθηκε τυχαία το καλοκαίρι του 1961 στο πηγάδι ενός μυκονιάτικου σπιτιού.

Το σπουδαίο αυτό εύρημα, που στην ουσία είναι ένας ταφικός πίθος με ανάγλυφη διακόσμηση και ανθρώπινα οστά στο εσωτερικό του, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του (κλειστού σήμερα) Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου. Ωστόσο, θα παρουσιαστεί μαζί με τους ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας στην Πινακοθήκη της Μυκόνου από τις 22 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, σε μια ψηφιακή έκθεση με πρωτότυπες οπτικοακουστικές προβολές που βασίζονται σε πρωτότυπα 3D μοντέλα και ψηφιακή σάρωση του πίθου και ευρημάτων της Ελεύθερνας.

Θα προβληθεί επίσης η ταινία «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη, εποπτικό υλικό και αντίγραφα αρχαίων αγγείων του αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη.

Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνα

Ο Πίθος της Μυκόνου θεωρείται το σημαντικότερο έργο της εποχής του, που απεικονίζει την Ιλίου Πέρσιν, δηλαδή την άλωση της Τροίας. Η διακόσμηση στο αγγείο εκτείνεται μόνο στο μπροστινό μέρος, στο λαιμό και στο σώμα. Η σύνθεσή του χαρακτηρίζεται από τη λεπτότητα στην απόδοση των μορφών και την προσοχή στις λεπτομέρειες. Στο λαιμό διακρίνονται ο Δούρειος Ίππος και 14 Αχαιοί πολεμιστές, ενώ 19 σκηνές σε τρεις επάλληλες ζώνες στο σώμα αφηγούνται τη σφαγή των παιδιών των Τρώων και την αρπαγή των γυναικών ως λάφυρα πολέμου. Σε όλες τις σκηνές πρωταγωνιστούν γυναίκες-μάνες, αυτές που βάζουν και οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές να αφηγούνται τις συμφορές της Τροίας στις διάσημες τραγωδίες τους.

Ένα παράλληλο εύρημα έρχεται από την Ελεύθερνα της Κρήτης και είναι οι λίθινοι ασπιδούχοι πολεμιστές. Το 2017 θα οργανωθεί στην Ελεύθερνα μια έκθεση με τίτλο «Ο Όμηρος στο Αιγαίο». Το εισαγωγικό πρώτο μέρος αυτής της έκθεσης, με τίτλο «Η Άλωση της Τροίας. Ο Πίθος της Μυκόνου και οι ήρωες πολεμιστές της Ελεύθερνας» θα παρουσιαστεί τώρα στη Μύκονο.

Στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο θερινό σινεμά Cine Manto της Μυκόνου μια βραδιά αφιερωμένη στον Όμηρο. Αποσπάσματα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια θα απαγγείλει ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και από τις «Τρωάδες» η δρ Μιμίκα Γιαννοπούλου. Θα μιλήσει ο επ. έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσάκος και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς για τον Αίαντα Λοκρό. Τέλος, θα προβληθεί η ταινία «Ο Όμηρος στην Κρήτη» σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια