Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν σε περίπατο - περιήγη...

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν σε περίπατο - περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στο Μικρό Έλος Μαραθώνα (Μπρεξίζα), που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 18.30 έως την δύση του ηλίου.

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160 μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πρόκειται για το «ιερό του Κανώβου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), βιογράφος του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης, για εφέτος, των ερευνών που διεξάγονται στο πλαίσιο της συστηματικής ανασκαφής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ιφιγένειας Δεκουλάκου και την εποπτεία της Εφορείας, ενώ οι εργασίες ευπρεπισμού του χώρου και πρώτων σωστικών μέτρων συντήρησης είναι σε εξέλιξη.

Ως σημείο συνάντησης και αφετηρία της περιήγησης ορίζεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου έμπροσθεν του βαλανείου, στην παραλιακή οδό Νηρέως της Νέας Μάκρης (πλησίον του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής) και ώρα 18:15 μ.μ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση:

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:

Πέλλη Φωτιάδη - Λαμπρινή Σίσκου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Μαρία Παπαπαύλου, Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 697-1994920, 22940-55155, 6945-079690. | Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι απαραιτήτως εφοδιασμένοι με κλειστά παπούτσια και νερό.

«ΜΙΚΡΟ ΕΛΟΣ» ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΘΕΩΝ

Οι αρχαιότητες στην περιοχή του Μικρού Έλους ή «Μπρεξίζα» είχαν επισημανθεί από παλαιούς περιηγητές, οι οποίοι αναφέρουν την θέση με το όνομα «Νησί». Σε σχέδιο του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα L. Fauvel αποτυπώθηκαν το 1792 τα αρχαία ερείπια πάνω σε μία νησίδα, απομονωμένη με διώρυγα από τη στεριά. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλο τμήμα του εκτεταμένου συγκροτήματος του ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς καθώς και το πολυτελούς κατασκευής λουτρό (βαλανείο) και μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα.

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Το συγκρότημα ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός περίπου το 160 μ.Χ. Ο μεγάλος ρήτορας και σοφιστής επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή. Προφανώς πρόκειται για το «ιερό του Κανώβου», όπως το αναφέρει ο Φιλόστρατος (2ος – 3ος αι. μ.Χ.), συγγραφέας της βιογραφίας του Ηρώδη. Φαίνεται ότι για την ίδρυσή του ο Ηρώδης μιμήθηκε τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος είχε ανεγείρει Σαραπείο σε τεχνητή νησίδα στην έπαυλή του στο Tivoli, έξω από τη Ρώμη, αντιγράφοντας το Σαραπείο που βρισκόταν στην πόλη Κάνωπο, στο Δέλτα του Νείλου.

Το ιερό αποτελείται από έναν ορθογώνιο χώρο του κυρίως ιερού στα δυτικά και από έναν μικρότερο της εισόδου στα ανατολικά. Το κυρίως ιερό περικλείει ορθογώνιος περίβολος (60,5 x 64,6 μ.) με τέσσερις εισόδους, μία στο μέσον κάθε πλευράς. Οι είσοδοι, που μιμούνται αιγυπτιακούς πυλώνες, σχηματίζονται από δύο ορθογώνιους πύργους, ανάμεσα στους οποίους διατηρούνται μαρμάρινες βαθμίδες και το κατώφλι.

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Στην εξωτερική και εσωτερική όψη κάθε πυλώνα, το άνοιγμα πλαισιωνόταν από ζεύγος αγαλμάτων σε υπερφυσικό μέγεθος, πάνω σε βάσεις. Το ένα ήταν ανδρικό, στον τύπο των αγαλμάτων των Φαραώ, και το άλλο γυναικείο. Απεικονίζεται η θεά Ίσις σε διάφορους τύπους, π.χ. ως Δήμητρα κρατώντας στάχυα ή ως Αφροδίτη κρατώντας τριαντάφυλλα. Σώζονται τρία ζεύγη αγαλμάτων, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, καθώς και βάσεις. Αντίγραφα των αγαλμάτων έχουν τοποθετηθεί στις αντίστοιχες βάσεις τους.

Από τους τέσσερις πυλώνες πλακόστρωτες οδοί οδηγούν στο κέντρο του ιερού, το οποίο καταλαμβάνει βαθμιδωτή κατασκευή, πάνω σε ορθογώνιο άνδηρο. Το άνδηρο περιβάλλεται από διάδρομο. Οι πλακόστρωτες οδοί καταλήγουν στην εξωτερική πλευρά του διαδρόμου, σε μία υπερυψωμένη κατασκευή-εξέδρα, όπου ανέβαινε κανείς με μία κλίμακα.

Δεξιά και αριστερά των εξεδρών υπάρχει από ένα δωμάτιο, πιθανώς βοηθητικό του ιερού. Σε δύο από τα δωμάτια βρέθηκαν μαρμάρινο άγαλμα Ίσιδας, αιγυπτιάζουσα Σφίγγα, ευμεγέθεις λύχνοι με ανάγλυφη παράσταση Σάραπι και Ίσιδας καθώς και μαρμάρινα γεράκια που συμβολίζουν τον θεό Ώρο.

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Έξω από τον ανατολικό πυλώνα διαμορφώνεται μεγάλος αύλειος χώρος, προσιτός από μνημειώδες πρόπυλο στην ανατολική πλευρά, απέναντι από τον ανατολικό πυλώνα του ιερού. Η αυλή περιβάλλεται στις τρεις πλευρές από στοά. Στα νότια ανοίγονται βοηθητικοί χώροι.

Περιήγηση στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

Το κέντρο της λατρείας φαίνεται ότι ήταν η βαθμιδωτή κατασκευή. Σύμφωνα με επιγραφή το ιερό ενδέχεται να ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του αιγυπτιακού θεού Όσιρι. Κυρίαρχη θέση έχει η Ίσιδα, σύντροφος του θεού Όσιρι, ενώ συλλατρευόταν ο γυιός τους Ώρος. Η λατρεία των αιγυπτιακών θεοτήτων υιοθετείται σταδιακά στον ελληνικό χώρο από τις τελευταίες δεκαετίες του 4ου αι. π.Χ. και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο χαρακτήρας της Ίσιδας ανταποκρίνεται στις ελληνικές αντιλήψεις και επιτρέπει να ταυτισθεί με ελληνικές θεές.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια