Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

'Ιχνη κανιβαλισμού μεταξύ Νεάντερταλ στην Ευρώπη

Κανείς και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο την εποχή των Νεάντερταλ, επισημαίνουν οι επιστήμονες Όλα, κατά τους επιστήμονες, δείχνουν ότι ...


'Ιχνη κανιβαλισμού μεταξύ Νεάντερταλ στην Ευρώπη
Κανείς και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο την εποχή των Νεάντερταλ, επισημαίνουν οι επιστήμονες
Όλα, κατά τους επιστήμονες, δείχνουν ότι τα κόκαλα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων προέρχονταν από άλλους Νεάντερταλ.

Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στο Βέλγιο πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, μάλλον δεν είχαν πρόβλημα να φάνε ο ένας τον άλλο - τουλάχιστον σε κάποιες ειδικές περιστάσεις. Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν βορείως των 'Αλπεων ίχνη κανιβαλισμού σε οστά που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο.

Επιπλέον, φαίνεται πως τα «ξαδέρφια» μας έφτιαχναν εργαλεία από κόκαλα άλλων Νεάντερταλ (τους οποίους προηγουμένως είχαν...ξεκοκαλίσει). 

Σημάδια και... τέρατα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Προσεράν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά τόσο ζώων (αλόγων, ελαφιών κ.α.) όσο και Νεάντερταλ, τα οποία έφεραν τα ίδια ακριβώς σημάδια κοπής και κατεργασίας, γεγονός που παραπέμπει σε κοινή μεταχείριση των οστών τόσο για φαγητό, όσο και για δημιουργία όπλων και εργαλείων.

«Οι ενδείξεις μας οδηγούν στο να υποθέσουμε ότι οι Νεάντερταλ ασκούσαν τον κανιβαλισμό», δήλωσε ο Προσεράν. Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες - πιο αβέβαιες ενδείξεις - για κανιβαλισμό μεταξύ Νεάντερταλ στην Ισπανία και στη Γαλλία. Στην περίπτωση του Γκογιέ οι ενδείξεις πάνω στα οστά είναι πιο σαφείς. 

Για να μην αδικήσουμε πάντως τους Νεάντερταλ ως...αγριάνθρωπους, πολύ συχνότερα οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει δείγματα ευγενέστερων συναισθημάτων στα «ξαδέρφια» του έμφρονος ανθρώπου (Homo sapiens), καθώς έχουν βρεθεί ίχνη προσεκτικής ταφής των νεκρών, αλλά και εξελιγμένα λίθινα εργαλεία.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια