Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Κεντρική Τουρκία

Ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής περιόδου, που χρονολογείται πιθανότατα στον 2ο αιώνα μ.Χ., αποκαλύφθηκε στην  περιοχή Delice, στην  επαρχία ...

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στην Κεντρική Τουρκία

Ένα ψηφιδωτό της ρωμαϊκής περιόδου, που χρονολογείται πιθανότατα στον 2ο αιώνα μ.Χ., αποκαλύφθηκε στην περιοχή Delice, στην επαρχία της Κεντρικής Ανατολίας Kırıkkale της Τουρκίας.

Ο ανασκαφικός χώρος εμφανίστηκε πέρυσι μετά από έντονες βροχοπτώσεις σε χωράφι με σιτάρι στο χωριό Elmali, όπου και αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό.

«Δεν ξέρω τι βρίσκεται κάτω από το έδαφος γιατί πρόκειται για χωράφι με σιτάρι. Μετά τη συγκομιδή του σιταριού, οι ανασκαφικές ομάδες από την Άγκυρα θα έρθουν στον χώρο προκειμένου να διενεργήσουν εκτεταμένες ανασκαφές. Οι πλούσιοι άνθρωποι της ρωμαϊκής περιόδου διακοσμούσαν τα σπίτια τους με τέτοια έργα τέχνης. Τα περισσότερα από αυτά απεικονίζουν ήρωες της ελληνικής μυθολογίας», δήλωσε ο Mehmet İlker Haktankaçmaz, κυβερνήτης της επαρχίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο χώρο.

Ο Mustafa Metin, αρχαιολόγος του Μουσείου Πολιτισμών της Ανατολίας, δήλωσε ότι βρήκαν το ψηφιδωτό σε μια έκταση 48 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 20 τετραγωνικά μέτρα έχουν καταστραφεί. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ψηφιδωτό χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ.

«Έχουμε αποκαλύψει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, που ανήκε στην αίθουσα γιορτή της βίλας.  Ο Ορφέας απεικονίζεται στο κέντρο του δαπέδου. Απεικονίζονται επίσης ζώα, που μπορεί να σχετίζονται με τον Άδη. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο ψηφιδωτό. Το ψηφιδωτό θα συντηρηθεί από ειδικούς που θα έρθουν από την Άγκυρα πριν τη μετακίνησή του εκεί. Σχεδιάζουμε να το εκθέσουμε μαζί με άλλα θραύσματά του», δήλωσε ο Metin.


Δεν υπάρχουν σχόλια