Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο κύριος Μπούρας...

Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε τις μελέτες αποκατάστασης του ...

Ο κύριος Μπούρας...

Στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε τις μελέτες αποκατάστασης του δυτικού αετώματος και του αντιθηματικού τοίχου του Παρθενώνος. 

Ακόμη μία μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και αφορά την αποκατάσταση των περιμετρικών τειχών του Ιερού Βράχου αναμένει τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από την υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Αποτελούν μέρος μιας δεξαμενής μελετών, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ωριμότητα που θα επιτρέψει στην υπηρεσία την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οπως ορίζει ο νόμος, πριν από την εισαγωγή τους στο Συμβούλιο οι μελέτες είχαν εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή Μνημείων Ακροπόλεως, που για περισσότερα από σαράντα χρόνια έχει την ουσιαστική εποπτεία του αρχαιολογικού έργου επί του μνημείου του Βράχου. Ολα ακολούθησαν την πεπατημένη. Ομως στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπήρξε μια τεράστια αρρυθμία, ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ακροπόλεως, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, ο επιστήμων ο οποίος ακάματα για δεκαετίες επένδυσε κόπο και πόνο, γνώσεις και εμπειρία, στη μελέτη των μνημείων και στο έργο της συντήρησης και της αποκατάστασής τους, ήταν ο μεγάλος απών.

Η σοφία του, η εμπειρία του, η γνώση κάθε λεπτομέρειας, η σχολαστική παρουσίαση ακόμη και του μικρότερου θραύσματος, η επιμονή στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην υψηλή αισθητική του αποτελέσματος και στην αντιστρεψιμότητα των παρεμβάσεων, κατά τρόπο απόλυτο, η έμφαση στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είχαν αποτυπωθεί, όπως πάντα, στις εισηγήσεις που είχε ο ίδιος συντάξει λίγους μήνες πριν. Ομως έλειπε το μειλίχιο ύφος του, ο ήρεμος λόγος του με τις ποικίλες αποχρώσεις και τις λεπτές αποστροφές του, το βαθύ συναίσθημα, το οποίο σπανιότατα επέτρεπε να γίνει αντιληπτό, στον τόνο της φωνής και στο βλέμμα του, όταν μιλούσε για τις φθορές που ο χρόνος και οι ανθρώπινες αστοχίες είχαν προκαλέσει στα μνημεία.

Για πολλά χρόνια μέλος του ΚΑΣ ο κύριος Μπούρας -για όσους συνεργαστήκαμε μαζί του είναι αδύνατον να τον προσφωνήσουμε ακόμη και τώρα διαφορετικά- δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Πολλές φορές ανακαλώ στη μνήμη μου τη διαρκή παρατήρηση και προτροπή του: «Τι αξία έχουν οι μελέτες και οι ανασκαφές όταν δεν συνοδεύονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις; Τα μνημεία πρέπει να δημοσιεύονται. Είναι υποχρέωσή μας». Ο κύριος Μπούρας ήταν πάντα πρώτος στις αυτοψίες του Συμβουλίου ανά την επικράτεια. Προσωποποίηση μιας μοναδικής αίσθησης καθήκοντος, της απόλυτης συναίσθησης μιας βαριάς αποστολής που καθόρισε τη ζωή και τις επιλογές του.


Πηγή: Λ. Μενδώνη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια