Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του

H Libreria Sansoviniana της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης όπου η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» εκθέτει 35 έργα από ...


Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του
H Libreria Sansoviniana της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης όπου η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» εκθέτει 35 έργα από τη συλλογή της ελληνικών αλδινών εκδόσεων.
Έκθεση αλδινών εκδόσεων του Ιδρύματος Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, εγκαινιάζεται στη Βενετία το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

Ουμανιστής, εκδότης και τυπογράφος, ο ιταλός Άλδος Μανούτιος (1449/1450-1515) έχει συνδέσει το όνομά του με τις πρώτες εκδόσεις ελληνικών κειμένων που τυπώθηκαν από το 1490 στο τυπογραφείο του, στη Βενετία. Με σήμα το δελφίνι που περιπλέκεται σε άγκυρα και πρώτο χρονολογημένο βιβλίο την Επιτομή των οκτώ του λόγου μερών (1495) του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, ο Μανούτιος τύπωσε μείζονα έργα της ελληνικής γραμματείας, γραμματικές και λεξικά. Τα Καθ' Ηρώ και Λέανδρον του Μουσαίου, τη Γαλεωμυομαχία, το Ψαλτήριον κ.ά. Από το τυπογραφείο του εκδόθηκαν οι περισσότεροι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς. Εξέδωσε συνολικά 75 τίτλους αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων που επιμελήθηκαν οι συνεργάτες του, έλληνες λόγιοι της διασποράς.

Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του
O ιταλός τυπογράφος Άλδος Μανούτιος.
Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του
O έλληνας συνεργάτης του Άλδου Μανούτιου, Μάρκος Μουσούρος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατό του, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, εγκαινιάζει την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)», το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, στη Sale Monumentali της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο αρχιτέκτων και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος αποσκοπεί να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τη συμβολή του διάσημου λογίου και τυπογράφου στα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζοντας τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από τον Άλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του.

Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του
Έκδοση της Οδύσσειας όπου διακρίνεται το σήμα του τυπογραφείου
 του Μανούτιου, το δελφίνι που περιπλέκεται σε άγκυρα.
Η έκθεση θα λειτουργήσει στη Libreria Sansoviniana της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης όπου η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» εκθέτει 35 έργα από τη συλλογή της ελληνικών αλδινών εκδόσεων, μέρος της πλούσιας συλλογής αρχετύπων και παλαιτύπων της, που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας. Την έκθεση συμπληρώνουν έργα από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Στα εγκαίνια χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Πάνος Λασκαρίδης και ο διευθυντής της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης Maurizio Messina. Για τις εκτιθέμενες εκδόσεις και το έργο του Άλδου Μανούτιου θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος και η Elisabetta Sciarra, από Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.

Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι έλληνες συνεργάτες του
Η είσοδος της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης στη Βενετία.
Την έκθεση συνοδεύει, εν είδει καταλόγου μεταφρασμένος στα ιταλικά, ο τόμος Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515) (Ίδρυμα Λασκαρίδη, 2015) του Κ. Σπ. Στάικου. Ο τόμος, με εισαγωγή του νεοελληνιστή Στέφανου Κακλαμάνη, επικεντρώνεται στους έλληνες λογίους που συνεργάστηκαν με τον Μανούτιο: Αρσένιος Αποστόλης, Μάρκος Μουσούρος, Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Δημήτριος Δούκας κ.ά., οι οποίοι τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.

Πού και πότε

Πού: Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, είσοδος από το Μουσείο Correr, Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία.
Πότε: Από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2016, καθημερινά 10.00-18.00.


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια