Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βουλιαγμένη στη λάσπη η αρχαία Μεσσήνη, μετά τη θεομηνία

Βουλιαγμένη στη λάσπη είναι η αρχαία Μεσσήνη και ο ανασκαφέας της Πέτρος Θέμελης προσπαθεί με δικά του μέσα, δικούς του εργάτες και ...


Βουλιαγμένη στη λάσπη η αρχαία Μεσσήνη, μετά τη θεομηνία

Βουλιαγμένη στη λάσπη είναι η αρχαία Μεσσήνη και ο ανασκαφέας της Πέτρος Θέμελης προσπαθεί με δικά του μέσα, δικούς του εργάτες και δικά του χρήματα να κάνει ό,τι μπορεί. 

Η θεομηνία που έπληξε τον νομό Μεσσηνίας επηρέασε και το μουσείο, αλλά, όπως μάς είπε ο γνωστός αρχαιολόγος, εκεί κατάφεραν να καθαρίσουν τις λάσπες και να αντλήσουν τα νερά που είχαν μπει. Η κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο είναι ωστόσο τραγική, καθώς νερά, και κυρίως λάσπες έχουν καλύψει τα πάντα.

Ο κ. Θέμελης έχει ενημερώσει το υπουργείο, αλλά αυτό κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοίνωσε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης θα παραμείνει κλειστός κατά το χρονικό διάστημα από 8 έως 10 Σεπτεμβρίου 2016 προκειμένου να αποκατασταθούν κατά τόπους προβλήματα στις οδούς περιήγησης των επισκεπτών, που προέκυψαν έπειτα από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η ανακοίνωση κάθε άλλο παρά περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου. Όπως λέει ο κ. Θέμελης, είναι τόσος ο όγκος των φερτών υλικών, ώστε έχουν κατακλυστεί τα πάντα.

Παρόλα αυτά, παλεύει μόνος του. Δήμος και Περιφέρεια δεν έχουν καν πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο. Οσο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ; Ο υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς είναι στη Μόσχα αγκαζέ με τον Κ. Τσουκαλά του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τη Ρένα Δούρου και εγκαινιάζει εκθέσεις… Η γενική γραμματέας κ. Βλαζάκη είχε έγκριση να πάει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Σάμο για υπηρεσιακούς λόγους όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση για τη μετακίνησή της. Θα μιλήσει σε ένα συνέδριο με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» που διοργανώνεται στο Πυθαγόρειο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μιλήσει με θέμα «Πολιτισμική διάσταση της μακροζωίας». Προφανώς θεώρησε πως είναι πιο αναγκαία η παρουσία της εκεί  από την σε έκτακτη κατάσταση  αρχαία Μεσσήνη.

Ο Πέτρος Θέμελης με δικά του έξοδα και τους εργάτες της ανασκαφής του, αντί για ανασκαφή κάνει απαντλήσεις υδάτων. Θα ήθελε να έχει και άλλες αντλίες ώστε ο καθαρισμός του χώρου να γίνει πιο γρήγορα, αλλά δεν προλαβαίνει… ούτε να το σκεφτεί, δουλεύοντας και ο ίδιος με μεγάλη ταχύτητα. Προσπαθεί με πείσμα, που τον διακρίνει σε όλη την καριέρα του, και με πάθος, και ακούγεται σίγουρος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ότι όλα θα αποκατασταθούν. Αν έχει πικρία, που είναι εύλογο, το κρύβει μπροστά στην ανάγκη.

Η αδιαφορία του κεντρικού υπουργείου για την αρχαία Μεσσήνη δεν εμφανίστηκε τώρα. Το προηγούμενο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ξεναγήθηκε στον χώρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (ο οποίος επίσης δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε για την τωρινή δραματική κατάσταση). Όσοι παρακολούθησαν την ξενάγηση, διαπίστωσαν πως βρίσκονται στο μηδέν τα έργα υποδομής που θα στηρίζουν την πρόσβαση των επισκεπτών, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται ολοένα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Καλαμάτας «Ελευθερία», «Η απ’ ευθείας σύνδεση από τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» που μικραίνει κατά πολύ την σημερινή απόσταση, νέο μουσείο, μεγάλο οργανωμένο πάρκινγκ, βελτίωση του δρόμου μέσω Λάμπαινας και η στοιχειώδης βελτίωση του δρόμου της Αρσινόης δεν υπάρχουν σε κανένα πρόγραμμα ή σχεδιασμό και χωρίς αυτά η τουριστική αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης θα βαδίζει με βήματα χελώνας. Εκείνο που δεν ακούστηκε αλλά μας φάνηκε έργο προτεραιότητας είναι η δημιουργία περιφερειακού δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο με τμηματικές συνδέσεις έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τις αρχαιότητες, ιδίως μάλιστα ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία με την σημερινή κατάσταση αποκλείονται.

Ο κ. Θέμελης παραπονέθηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει εντάξει την Αρχαία Μεσσήνη, όπως και κανέναν άλλο αρχαιολογικό χώρο, στο νέο ΕΣΠΑ, γι' αυτό δε γίνεται τίποτα αυτή την περίοδο.»

Κατά τα λοιπά, το λέει κανείς και ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπουργική απόφαση για την έγκριση  μελέτης για την αναστήλωση της Δυτικής Στοάς του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης. Τουλάχιστον το ΥΠΠΟΑ ας φροντίσει για την ένταξη του έργο στο ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας.

Προς το παρόν, λόγω των συνθηκών, αναβάλλονται τα εγκαίνια της έκθεσης με  τίτλο «Θώρακες, άλογα και άνθη» που είχαν προγραμματιστεί στον χώρο για το Σάββατο. Περιλαμβάνει γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά σε επιμέλεια της Λουϊζας Καραπιδάκη.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια