Το αρχαίο θέατρο της Μαγάρσου Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μαγάρσου της Κιλικίας, στην περιοχή των Αδάνων της σημερ...
Το αρχαίο θέατρο της Μαγάρσου |
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μαγάρσου της Κιλικίας, στην περιοχή των Αδάνων της σημερινής νότιας Τουρκίας, σταμάτησαν για φέτος. Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη ανασκαφική περίοδο στα τμήματα της ορχήστρας του θεάτρου και στο στάδιο της αρχαίας πόλης.
Η πόλη πήρε το όνομά της από την ύπαρξη του Ναού της θεάς Αθηνάς Μαγαρσίς ή Μαγαρσίας, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος θυσίασε ένα ζώο πριν εισέλθει στον πόλεμο με τον Πέρση βασιλιά Δαρείο το 333 π.Χ.. Η ιστορία της αρχαίας πόλης χρονολογείται από το 5ο αιώνα π.Χ.
Οι ανασκαφές στην Μάγαρσο ξεκίνησαν το 2013 με την οικονομική υποστήριξη της τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων και συνεχίζονται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων Αδάνων, την τουρκική Διεύθυνση Τουρισμού και Πολιτισμού και του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Çukurova.
Ο έφορος του Μουσείου των Αδάνων, Nedim Dervişoğlu, δήλωσε ότι το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε στις πρόσφατες ανασκαφές και είχε χωρητικότητα 4.000 ατόμων. Οι ανασκαφικές εργασίες κοστίζουν 1,2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες μέχρι στιγμής.
Τώρα, ο στόχος των αρχαιολόγων είναι να αποκαλύψουν το στάδιο και το ναό της αρχαίας πόλης. Οι ανασκαφές έχουν διακοπεί λόγω των δύσκολων χειμωνιάτικων συνθηκών και αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2017.
Σύμφωνα με τον Dervişoğlu, οι αρχαιολόγοι εργάζονται σκληρά στο ανασκαφικό πεδίο. «Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν την επόμενη περίοδο στα τμήματα της ορχήστρας του θεάτρου και στο στάδιο. Θα ξεκινήσουν επίσης εργασίες στο πεδίο όπου βρίσκεται ο ναός μαζί με τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης του αρχαίου θεάτρου», προσθέτει.
Το αρχαίο θέατρο της πόλης με θέα στη θάλασσα, έχει ύψος 150 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα, και θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.
Θεατρική μάσκα που βρέθηκε στην περιοχή του θεάτρου της πόλης |
Ο Sabri Tari, επικεφαλής της Διεύθυνση Τουρισμού και Πολιτισμού, δήλωσε ότι μετά την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Μάγαρσο, η αρχαία πόλη θα γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό μέσω των ακαδημαϊκών εργασιών των αρχαιολόγων.
«Η περιοχή γύρω από την αρχαία πόλη θα ενισχύσει τον τουρισμό στα Άδανα», πρόσθεσε.
Η Μάγαρσος ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Μαλλού, μίας εκ των σημαντικότερων πόλεων της Κιλικίας, διάσημη για τους αρχαίους ναούς της.
Δεν υπάρχουν σχόλια