Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας στη Φρυγία, που βρίσκεται στην σημερινή δυτική τουρκική επαρχία του Denizli...
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας στη Φρυγία, που βρίσκεται στην σημερινή δυτική τουρκική επαρχία του Denizli και έχει προστεθεί στην προσωρινή λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2013, συνεχίζονται σε μια περιοχή μήκους 10 μέτρων στο ιερό της Αγοράς και σε μια συνολική έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων.
Ο Celal Şimşek, επικεφαλής των ανασκαφών της Λαοδικείας και του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Pamukkale, δήλωσε ότι θα επαναφέρει τον «αρχαιολογικό χώρο στην αρχική κατάσταση που βρισκόταν πριν από 2.000 χρόνια».
Οι ανασκαφές και αναστηλώσεις έχουν ξεκινήσει στην αρχαία πόλη εδώ και 13 χρόνια ενώ φέτος η ομάδα επικεντρώθηκε στα έργα αποκατάστασης στην Αγορά και στο δυτικό θέατρο.
Σύμφωνα με τον Şimşek, τα έργα που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη έχουν αυξήσει την προσέλκυση τουριστών στην πόλη.
«Η Λαοδίκεια θα γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά μέρη του κόσμου μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Έχει πλούσιο αρχαιολογικό υλικό. Το βόρειο ιερό της Αγοράς είναι το μοναδικό στον κόσμο. Η αναστήλωση του οπίσθιου τοίχου, μήκους 100 μέτρων και ύψους 11 μέτρων, ο οποίος είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον αρχαιολογικό κόσμο. Τα κεραμίδια θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση», πρόσθεσε.
Η Αγορά της πόλης αποτελεί τον μεγαλύτερο ιερό χώρο της Ανατολίας χάρη στο ναό που βρίσκεται εκεί, σύμφωνα με τον Şimşek, ο οποίος είπε ότι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το 494 μ.Χ. και ανακαλύφθηκε σε βάθος επτά μέτρων.
«Οι εργασίες στην Αγορά είναι πολύ σημαντικές. Καλύπτει μια έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχει μια περίστυλη στοά 10,8 μέτρων. Έχουμε αναστυλώσει τεράστιες περίστυλες στοές ενώ υπήρχαν κτιριακά κατάλοιπα από τους σεισμούς του 4ου αιώνα μ.Χ.», είπε.
«Έχουμε βρει κεφαλές γλυπτών, κοσμήματα, κεραμικά αγγεία πόσης και μαγειρέματος σε αυτά τα κατάλοιπα. Φέτος αναστυλώσαμε 34 κίονες στη νότια και δυτική στοά της Αγοράς και σχεδιάζουμε την πλήρη αναστήλωσή της όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια, στην αρχική της κατάσταση», πρόσθεσε ο Şimşek.
«Στο ελληνιστικό θέατρο, το οποίο ονομάσαμε Δυτικό Θέατρο, έχουμε ξεκινήσει εργασίες στην σκηνή. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το θέατρο για χρήση στο κοινό του Denizli και της χώρας μας στα επόμενα δύο χρόνια. Ο πρώτος όροφος της σκηνής σώζεται ολόκληρος και ο δεύτερος όροφος μερικώς. Υπάρχουν πολλά και όμορφα ανάγλυφα από την πλαστική διακόσμηση του θεάτρου και γνωρίζουμε ότι είχε διακοσμηθεί με γλυπτά. Τμήματα γλυπτών έχουν επίσης βρεθεί και είναι εις γνώση μας ότι υλικό από το σκηνή χρησιμοποιήθηκε για το τείχος της πόλης τον 5ο αιώνα μ.Χ. όταν αυτή είχε συρρικνωθεί», είπε.
Μόνο φέτος έχουν βρεθεί και παραδοθεί στο τοπικό μουσείο 256 αντικείμενα, για τα οποία εργάστηκε μια ομάδα 120 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 16 ακαδημαϊκών, 15 αρχαιολόγων, 6 συντηρητών και 2 αρχιτεκτόνων. Η ομάδα έχει επίσης βρει 362 αντικείμενα που παραμένουν στον αρχαιολογικό χώρο, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Şimşek.
Δεν υπάρχουν σχόλια