Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο αγωγός έφερε στο φως ναό του 4ου-6ου μ.Χ. αι.

Ολόκληρη η κάτοψη και τα θεμέλια ενός ναού, παλαιοχριστιανικών ή μεσοβυζαντινών χρόνων, ήρθαν στο φως στον Άβαντα του Έβρου, μόλις 10 ...

Ο αγωγός έφερε στο φως ναό του 4ου-6ου μ.Χ. αι.

Ολόκληρη η κάτοψη και τα θεμέλια ενός ναού, παλαιοχριστιανικών ή μεσοβυζαντινών χρόνων, ήρθαν στο φως στον Άβαντα του Έβρου, μόλις 10 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, στη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. 

Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν το σπουδαίο αυτό εύρημα στον 4ο-6ο μ.Χ. αιώνα, χωρίς να μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα αν ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς ή στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.

Το εντυπωσιακό με τον ναό είναι πως έχει σωθεί ολόκληρη η κάτοψη και η θεμελίωσή του, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα παλαιοχριστιανικά μνημεία, ενώ έχουν επίσης βρεθεί νομίσματα, σκεύη και άλλα κινητά ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου έχουν φωτογραφίσει τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού -έχουν πάρει και αεροφωτογραφίες- και έχουν καταγράψει τα κινητά ευρήματα. Η ανασκαφή συνεχίζεται, ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η μελέτη του υλικού και πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημαντικό αυτό εύρημα θα παρουσιαστεί σε έναν χρόνο στην 31η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Φράγκικοι πύργοι

Ο Άβαντας έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς συνυπάρχουν τείχη μυκηναϊκής, κλασικής και βυζαντινής εποχής, οχυρωματικοί πύργοι ύψους 5-8 μέτρων, αλλά και το κάστρο του που βρίσκεται στο ύψωμα Μπαζ-Τεπέ και χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Στα νότια του σημερινού οικισμού υπάρχουν οι φράγκικοι πύργοι των Γατελούζων του 15ου αιώνα, ενώ σε ένα φαράγγι δυτικά, υπάρχουν σπήλαια σε ένα από τα οποία βρίσκεται ο βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων, με αγιογραφίες που πρέπει να έγιναν σε δύο φάσεις: η πρώτη χρονολογείται στο τέλος του 11ου αιώνα και ανήκει στη λεγόμενη «μοναστική» τεχνοτροπία και η δεύτερη στην αλλαγή του 12ου με τον 13ο αιώνα και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «μεταβατικής» εποχής, ενώ γενικά το εικονογραφικό πρόγραμμα αντανακλά τη μεγάλη παράδοση των αγιογραφιών της Κωνσταντινούπολης.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια