Ένα διεπιστημονικό αρχαιολογικό ταξίδι από τον κόσμο των συμβόλων στην πράξη της ερμηνείας.
Στο τριήμερο αρχαιολογικό μας ταξίδι θα περιηγηθούμε, Διαχρονικά, Διαθεματικά και Διεπιστημονικά σε τόπους και χρόνους Ανθρώπινης Δράσης. Έναυσμα του ταξιδιού μας θα είναι κάθε φορά και ένα ξεχωριστό σύμβολο είτε υλικό είτε άυλο, που θα απορρέει από τον πλούσιο αρχαιολογικό κύκλο. Απώτερος στόχος του ταξιδιού: πρώτα η κατανόηση και ύστερα η ερμηνεία στο πλαίσιο της Επιστήμης της Αρχαιολογίας στην οποία εντρυφούμε!
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Θεματολογία του Συνεδρίου
Τα τεκμήρια της Αρχαιολογίας θα μπορούσαν να εξεταστούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στο ταξίδι μας τα αρχαιολογικά δεδομένα δηλαδή τα υλικά κατάλοιπα και το ιστορικό τους νόημα, μελετώνται υπό το πρίσμα του συμβόλου που μετουσιώνουν. Η έννοια του συμβόλου συμβάλλει στο νόημα των αρχαιολογικών μαρτυριών, χωρίς όμως να το εξαντλεί. Πρόκειται για μια δύσκολη αναζήτηση και συνάμα συναρπαστική: την αναζήτηση της γνώσης γύρω από τον άνθρωπο. Το ταξίδι μας έχει δύο θεματικούς σταθμούς:
Α. Ξεκινά από τον Κόσμο των Συμβόλων:
Οι θεματικές ξετυλίγονται γύρω από τρεις άξονες:
· Στοιχεία, Ύλες και Πράγματα:
[η φύση και τα πρωτογενή δεδομένα της κατασκευής: λίθος, πέτρα, ξύλο, χώμα, νερό, φωτιά και αέρας, η τεχνική της κατασκευής, η αρχαιολογική ανάκτηση των πρωτογενών δεδομένων και η συμβολική διάσταση της τεχνικής, κ.ά.]
· Το Σώμα ως Σήμα:
[αισθήσεις, σωματικότητα, φύλο, ηλικία, κίνηση, κόσμηση, ένδυση, θάνατος, στάση, τροφή, αίμα κ.ά.]
· Τα Σημεία ως Σύμβολα:
[αφηγηματικές τεχνικές, μυθολογία, εικονογραφία, θέματα γραφής, μέτρηση, προσανατολισμός, μονάδες χρόνου κ.ά.]
Β. Και καταλήγει στην Πράξη της Ερμηνείας:
Ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι θεματικές που ξεκινούν από τα αρχαιολογικά δεδομένα και ξετυλίγουν τον κόσμο των συμβόλων και του ιστορικού νοήματος. Έμφαση δίνεται στη μεθοδολογία, στις τεχνικές ιστορικής επεξήγησης και ερμηνείας.
Δύο Ειδικές Ενότητες επικεντρώνονται στην εξερεύνηση και κατανόηση των πολλαπλών αναγνώσεων της αρχαιολογικής μαρτυρίας σήμερα. Αυτές αρθρώνονται με άξονα το παρελθόν και το παρόν:
- Αρχαιολογία και Γραπτές Πηγές: (μεμονωμένα σύμβολα, γραφές, Γραμματεία, πρόσληψη της Αρχαιότητας, κ.ά.)
- Αρχαιολογία και Παρόν: (η Αρχαιολογία ως σύμβολο σήμερα, Μουσειολογία, Διαχείριση Αρχαιολογικής Μαρτυρίας: ερμηνεία, επικοινωνία, εκπαίδευση, μετάδοση)
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Ιδέα και σχεδιασμός αφίσας συνεδρίου:
Θέλοντας να προσδώσουμε μια νεανική minimal πνοή στο φετινό συνέδριο Αρχαιολογίας επιλέξαμε ένα διαχρονικό μοτίβο-σύμβολο, τη σπείρα.
Αμέτρητα ευχαριστώ στον dk design / graphics + media Danny Kargas όχι μόνο για τον πρωτότυπο σχεδιασμό της αφίσας, αλλά και για την πολλαπή υποστήριξή του στο απαιτητικό εγχείρημά μας!
Η ιδέα προέρχεται από τα Κυκλαδικά τηγανόσχημα σκεύη της Προϊστορίας (ΠΚ I / ΠΚ ΙΙ). Σ΄αυτά μετουσιώνεται εύγλωτα και ο πρωταρχικός στόχος του φετινού συνεδρίου: η σπείρα συμβάλει στο νόημα των τηγανόσχημων σκευών, χωρίς όμως να το εξαντλεί.
Έτσι, και το φετινό 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιδιώκει να σκιαγραφήσει τις πολλαπλές οπτικές γωνίες, που οφείλει να εξετάζει ένας αρχαιολόγος πριν την πράξη της ερμηνείας των εκάστοτε αρχαιολογικών δεδομένων. Με άλλα λόγια το "πολύτροπον" του πνεύματος που δύναται να τον χαρακτηρίζει!
Η σπείρα εμφανίζεται στην αφίσα μας ως σύμπλεγμα πολλών σπειρών, αλληλοεξαρτώμενων και συνάμα τόσο αυτόνομων στην όψη! Έξι μικρά τηγανόσχημα σκεύη στην πάνω αριστερή γωνία εκφράζουν την επιθυμία μας να συνεχιστεί ο θεσμός των Π.Σ.Φ.Α. με την παράδοση από εμάς του 6ου Π.Σ.Φ.Α.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις:
5-7 Μαίου 2017 – Καλαμάτα
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών
Υπό την αιγίδα:
Του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Συνδιοργάνωση:
Δεν υπάρχουν σχόλια