Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσεία: Ωράριο χειμώνα με τιμές... καλοκαιριού

Το εισιτήριο (μεμονωμένο) αξίας 20 ευρώ –τιμή της θερινής περιόδου– είχε προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από την παράταση του ωραρίου στον...

Μουσεία: Ωράριο χειμώνα με τιμές... καλοκαιριού
Το εισιτήριο (μεμονωμένο) αξίας 20 ευρώ –τιμή της θερινής περιόδου– είχε προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από την παράταση του ωραρίου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης...
Είναι εδώ και μία εβδομάδα που τα βαγόνια του προαστιακού σιδηροδρόμου από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέρουν καθημερινά τους πρώτους τουρίστες της άνοιξης. Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα την 1η Απριλίου, το περασμένο Σάββατο, αλλά το θερινό ωράριο στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί. 

Το υπουργείο Πολιτισμού είναι για άλλη μία φορά συνεπές στην ασυνέπειά του. «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα», απαντάει το προσωπικό των μουσείων της Αθήνας, ενώ τα περισσότερα της περιφέρειας μοιάζουν να βρίσκονται σε σύγχυση. Κι όμως, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε διαβεβαιώσει πριν από ένα μήνα πως το 2017 οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και τα μουσεία, θα γίνουν «πιο φιλόξενα προς τον επισκέπτη καθώς εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου».

«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να επεκταθεί το ωράριο», πληροφορούσαν τους υποψήφιους επισκέπτες οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη χθες το πρωί, λέγοντας πως ο Ιερός Βράχος είναι επισκέψιμος μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση είχε διαφοροποιηθεί: «Τελευταία προσέλευση στις 7.30 μ.μ. Πριν από μία ώρα ήλθε η εντολή για 8 π.μ. με 8 μ.μ.». Ωστόσο το εισιτήριο (μεμονωμένο) αξίας 20 ευρώ –τιμή της θερινής περιόδου– είχε προλάβει να τεθεί σε ισχύ πριν από την παράταση του ωραρίου.

Μέχρι τις 4 το μεσημέρι μένει ανοικτό το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, μία ώρα νωρίτερα ο αρχαιολογικός χώρος, και το ενιαίο εισιτήριο είναι 12 ευρώ. «Διευρυμένο ωράριο; Ίσως από την άλλη εβδομάδα, πάρτε τηλέφωνο να το επιβεβαιώσετε», είναι η απάντηση. Στην Κνωσό, χώρος με μεγάλη επισκεψιμότητα και ενιαίο εισιτήριο (16 ευρώ), η παράταση του ωραρίου προβλέπεται «μάλλον τον Μάιο». Στην ταλαιπωρημένη Δήλο, ο χώρος είναι ανοικτός 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι, το ίδιο και το μουσείο «εκτός από κάποιες μέρες που έχουν ρεπό οι φύλακες». Πότε θα επεκταθεί το ωράριο; «Τι να σας πω, παίζει… Μπορείτε να το πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι ύστερα από εννέα χρόνια προετοιμασίας, το ωράριο παραμένει χειμερινό, 8 π.μ. - 3 μ.μ., και το εισιτήριο θερινό, 6 ευρώ. Όμως «είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πρόσληψης προσωπικού». «Περιμένουμε έκτακτο προσωπικό», λέει απολογητικά ο υπάλληλος για την ακρόπολη της Λίνδου, η οποία λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 2.40 το μεσημέρι (επιτρέπεται η είσοδος), ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με καινούργια περιοδική έκθεση, το κοινό μπορεί να το επισκεφθεί από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα «γιατί έχουμε ακόμη μία βάρδια». Ίσως από τις 10 Απριλίου να παραταθεί το ωράριο. Εδώ ισχύει ακόμη η τιμή του χειμερινού εισιτηρίου, 4 ευρώ.

Στην Αθήνα ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, που λειτουργεί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, περιμένει εποχικούς «από μέρα σε μέρα», ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ιστορικό Μαραθώνα. «Δεν προβλέπεται διευρυμένο ωράριο για το καλοκαίρι». Μετά το Πάσχα, «μάλλον» μπορείτε να δείτε το νεκροταφείο της πρωτοελλαδικής εποχής στη θέση Τσέπι, ενώ ο χώρος της Μπρεξίζας, όπου ανακαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στις αιγυπτιακές θεότητες και ρωμαϊκό βαλανείο, τα οποία ιδρύθηκαν από τον Ηρώδη Αττικό, θα είναι επιτέλους επισκέψιμος και τα Σαββατοκύριακα αλλά από τα τέλη Απριλίου. Συμπέρασμα: πριν επισκεφθείτε οποιοδήποτε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να τηλεφωνήσετε πρώτα.

Για άλλη μία φορά το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη θερινή σεζόν, να προγραμματίσει εγκαίρως ποια μουσεία λειτουργούν με μονή ή διπλή βάρδια, να ανοίξει τα κλειστά πωλητήρια, να εκσυγχρονίσει τα προϊόντα τους, να τα κάνει θελκτικά στους επισκέπτες. Πρόσφατα, μια επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων ήταν απογοητευτική. Η υγρασία ήταν φανερή στις περισσότερες αίθουσές του, οι κουρτίνες κρέμονταν ξεχαρβαλωμένες μπροστά στα παράθυρα λιωμένες από τον χρόνο και τον ήλιο, το στήσιμο της έκθεσης ξεπερασμένο. Όμως και στο Μουσείο της Δήλου ο επισκέπτης νιώθει να σταμάτησε ο χρόνος.

Η επένδυση στον πολιτισμό, η προσέλκυση του τουριστικού κοινού σε μια χώρα που θα μπορούσαν μουσεία και χώροι να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης με αντίκτυπο στην οικονομία, σκοντάφτουν σε φοβικά σύνδρομα. Τα έσοδα από τον τουρισμό σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζεται να ανέλθουν φέτος στα 14,5 δισ. ευρώ, οι διεθνείς αφίξεις να φθάσουν στα 27 εκατ. έναντι των 25 εκατ. που ήταν το 2016, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού ακολουθεί τους δικούς του ράθυμους χρόνους. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ωράριο λειτουργίας, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα απαράδεκτα πωλητήρια και τα κλειστά αναψυκτήρια.

Τι συμβαίνει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα ξεκινούσε πιλοτικά από την Ακρόπολη, την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Μεσσήνη όπως είπε η κ. Λυδία Κονιόρδου; Η εγκατάσταση του σύγχρονου λογιστικού λογισμικού συστήματος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων; Ο πολυσυζητημένος εκσυγχρονισμός του; Εντέλει, η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση του ΤΑΠ, δυόμισι χρόνια τώρα, σκοντάφτει σε εμπόδια.

Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια