Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου: Συμβολή στον Πολιτισμό και την Ιστορική Μνήμη

Το ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου  είναι μια ελεύθερα προσβάσιμη και δωρεάν διαθέσιμη διαδικτυακή ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει εφημερ...


Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου: Συμβολή στον Πολιτισμό και την Ιστορική Μνήμη

Το ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου  είναι μια ελεύθερα προσβάσιμη και δωρεάν διαθέσιμη διαδικτυακή ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει εφημερίδες, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες, μουσική καθώς και κάθε λογής αντικείμενα σχετικά με το νησί της Κιμώλου.

Είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://archive.odigitria.net/  και υλοποιήθηκε πάνω στην εξειδικευμένη πλατφόρμα Omeka, η οποία διατίθεται ως ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η υλοποίηση έγινε εθελοντικά από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου των Απανταχού Κιμωλίων «Η Οδηγήτρια», τα οποία είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις.

Το αρχείο είναι μια προσπάθεια δομημένη εξαρχής με γνώμονα  την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, κάθε ενδιαφερομένου στα ιστορικά αρχεία της Κιμώλου. Μια συλλογική προσπάθεια χτισμένη με εργαλεία -τα οποία διατίθενται δωρεάν καθώς το καθένα από αυτά είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα- και βασισμένη στην εθελοντική εργασία κάθε ενδιαφερόμενου.

Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου: Συμβολή στον Πολιτισμό και την Ιστορική Μνήμη

Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου: Συμβολή στον Πολιτισμό και την Ιστορική Μνήμη

Το αρχείο που έχει στα χέρια του ο Σύνδεσμος είναι αρκετά μεγάλο και όπως είναι λογικό η διαδικασία ψηφιοποίησής του θα πάρει αρκετό χρόνο. Ο συνεχής εμπλουτισμός του αρχείου προϋποθέτει τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου, τη συλλογική προσπάθεια όλων. Για αυτό τον λόγο, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Κιμωλίων  δημιούργησε ένα φόρουμ,  στην διεύθυνση http://forum.odigitria.net, ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση και τη συνεχή ενημέρωση του Ψηφιακού Αρχείου καθώς, επίσης, να διατηρούνται πληροφορίες και οδηγίες για το πώς λειτουργεί και ενημερώνεται το  Ψηφιακό Αρχείο. Το φόρουμ υλοποιήθηκε πάνω στην πλατφόρμα  ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα Simple Machines Forum (SMF).

Ακόμα, ο Σύνδεσμος καλεί τον καθένα που έχει στην κατοχή του κάθε μορφής αρχείο, έντυπο υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου σχετικά με την Κίμωλο, σε κάθε μορφή, να  τα αποστείλει με σκοπό να ψηφιοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στο Αρχείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια