Φωτογραφία των Δελφών από τον Ιταλό φωτογράφο Πάολο Μορέλο, έργα του οποίου θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Κέρκυρα από 28 Μαρτίου έως 6 ...
Φωτογραφία των Δελφών από τον Ιταλό φωτογράφο Πάολο Μορέλο, έργα του οποίου θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Κέρκυρα από 28 Μαρτίου έως 6 Μαΐου. |
«Είδαμε το κενό. Και είπαμε, ας κάνουμε κάτι. Εχουμε καθήκον». Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Λουίτζι Μάρας, είναι δύο χρόνια στη χώρα και ήδη έχει έτοιμη την πρωτοβουλία του για να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Ο σκοπός είναι να φέρουμε κοντά τους Ιταλούς και τους Ελληνες, να τους βάλουμε να δουλέψουν μαζί, να γεννήσουν ιδέες, να χτίσουν δεσμούς. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς απέναντι στην ευρωπαϊκή διαδικασία. Χρειάζονται καθαρές ιδέες και αυτές τις γεννά η αυτοπεποίθηση. Και η αυτοπεποίθηση βρίσκεται στον πολιτισμό».
Δεν είναι λόγια του αέρα, διότι ο Λουίτζι Μάρας είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ακόμη και στην επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιεί. «Παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα, όχι την πρόθεση», είπε. Εδώ και μερικούς μήνες οργάνωσε ένα εργαστήρι ιδεών μέσα στην πρεσβεία, στη Βασιλίσσης Σοφίας, και σταδιακά γεννήθηκε ένα σχέδιο εργασίας, μία πλατφόρμα που εξελίχθηκε στο «Tempo Forte», που είναι μία μέθοδος εργασίας, ένας τρόπος δημιουργίας, μία δύναμη για να πλαισιώσει θεσμικά αυτό που υπάρχει ως δυνατότητα.
Το «Τempo Forte» είναι κάτι πέραν από ένας ελληνοϊταλικός δίαυλος συνεργασίας με άξονα τον πολιτισμό, καθώς, όπως τόνισε χθες ο κ. πρέσβης, ο σκοπός είναι να μπορούν οι Ελληνες και οι Ιταλοί δημιουργοί να συνεργάζονται στο μέλλον και πέραν από το πλαίσιο των διπλωματικών θητειών που μπορούν να δίνουν το απαραίτητο, σε πρώτο στάδιο, θεσμικό στήριγμα.
Η Μαρία Κάλλας και ο Πιερ Πάολο Παζολίνι στα γυρίσματα της «Μήδειας», 1969. Συμβολίζουν την ελληνοϊταλική σύμπραξη στην τέχνη. |
Το «Τempo Forte» έχει λογότυπο σχεδιασμένο από παιδιά δημοτικού της Ιταλικής Σχολής Αθηνών. Δούλεψε μαζί τους η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου, που αποτελεί μέρος του εργαστηρίου ιδεών της πρεσβείας, μαζί με τον Εμανουέλε Πάπι, διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, τη Μόνικα Ζέκα, διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, τον Αλεσάντρο Φεράντι, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, και άλλους, που ορίζουν την ενθουσιώδη αρχή. «Είναι εντυπωσιακό ότι ποτέ δεν είχε υπάρξει διμερής συνεργασία σε υψηλό επίπεδο από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και της ιταλικής ενοποίησης», είπε ο Λουίτζι Μάρας, που θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα από τα παράδοξα της ιστορίας αν αναλογιστεί κανείς τους ψυχικούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το «Tempo Forte» γεννήθηκε ως ιδέα μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στην Κέρκυρα, τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο πρέσβης της Ιταλίας θα παρουσιάσει λεπτομερώς την πρωτοβουλία σε δεξίωση που θα παραθέσει στην πρεσβεία στις 29 Μαρτίου, αλλά χθες έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ορίσει το πλαίσιο.
Είναι ήδη γνωστή από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών η συνεργασία με το Τeatro Greco που θα παρουσιάσει τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, στην Επίδαυρο στις 17 και 18 Αυγούστου, μετά τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο των Συρακουσών. Αλλωστε, η βασική αρχή του «Tempo Forte» είναι η συνέργεια, η ώσμωση, η γνωριμία, η προϋπόθεση για το «νέο». Όπως τονίστηκε χθες, η φιλοδοξία εκτείνεται πέραν της συνέργειας και των προσκλήσεων, στη δυνατότητα παραγωγής πρωτογενών δράσεων, «μεγάλων γεγονότων» στον πολιτισμό.
Ο πρέσβης Λουίτζι Μάρας ανάμεσα στον Εμανουέλε Πάπι, της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, και τη Μόνικα Ζέκα, του Ιταλικού Ινστιτούτου. |
Η προϋπόθεση
«Θέλουμε να χτίσουμε την προϋπόθεση», έλεγε χθες ο κ. Λουίτζι Μάρας, «ώστε σε ένα - δύο χρόνια Ελληνες και Ιταλοί δημιουργοί να συνεργάζονται απευθείας και να μην εξαρτώνται από τους θεσμικούς φορείς. Παρουσιάζουμε τώρα το εαρινό πρόγραμμα, αλλά δεν αρκεί. Επιθυμία μας είναι να χτίσουμε κάτι μόνιμο. Εργαστήκαμε για μία μέθοδο». Η έναρξη του «Τempo Forte» θα έχει ισχυρές αναφορές σε προσωπικότητες που συνδέουν τις δύο χώρες.
Η τελετή έναρξης στις 29 Μαρτίου στην πρεσβεία της Ιταλίας θα περιλαμβάνει και την παρουσίαση έκδοσης-αφιερώματος στον Μάριο Βίτι (από την ημερίδα στο Μουσείο Μπενάκη), καθώς και την παρουσίαση του νέου ιταλικού περιοδικού «Periptero» με έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό. Η σειρά διαλέξεων στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή (έως 31/5) θα δώσει την εικόνα της Ελλάδας ως οικουμενικού τόπου στη διαχρονία του. Στην Κέρκυρα θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας του Πάολο Μορέλο. Τον Απρίλιο στην Τεχνόπολη θα υπάρχει ελληνοϊταλικό φεστιβάλ, τον Μάιο, στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα κληθεί ο μεταφραστής και εκδότης Νίκολα Κροτσέτι, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα στον Παζολίνι. Ενδιάμεσα, νέοι δημιουργοί, όπως οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ με έκθεση γλυπτών στον κήπο της πρεσβείας, θα δίνουν τον τόνο για τη δυνατότητα στο μέλλον.
Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια