Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Θα το βρείτε στη Νέα Κηφισιά, στην οδό Πρωτέως 25. Δεν είναι συνηθισμένο μουσείο, δεν είναι αρχαιολογικό, απ’ αυτά που συνήθως πιέζουμ...

Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Θα το βρείτε στη Νέα Κηφισιά, στην οδό Πρωτέως 25. Δεν είναι συνηθισμένο μουσείο, δεν είναι αρχαιολογικό, απ’ αυτά που συνήθως πιέζουμε τα παιδιά μας να επισκεφθούν ή ψυχαναγκαζόμαστε να βάλουμε στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. 

Είναι όμως από τα θεματικά μουσεία που μπορούμε να διαθέσουμε λίγο από τον χρόνο μας, ειδικά τώρα που με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5) είναι τιμώμενο.

Το φετινό θέμα που διάλεξε το ICOM είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 7μμ. και περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες, ξεναγήσεις, μουσική εκδήλωση και γιορτή στον κήπο του Μουσείου. Ομιλήτριες θα είναι η κ. Μαρία Ρούσσου, Επίκ. Καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η κ. Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Από 17 έως 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μουσείου ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις κατηγορίες κοινού.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ηλικίας 28 ετών, έχει πλούσιες συλλογές, περίπου 25.000 αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που δείχνουν το χθες και το σήμερα. Εκθέματα που αφηγούνται ιστορίες επικοινωνίας από τις Φρυκτωρίες, την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες, τον ήχο του κέρατος μέχρι τον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους και βέβαια το Διαδίκτυο. Από τις ωραίες στιγμές είναι να παρακολουθείς τις αυθόρμητες αντιδράσεις των παιδιών, όταν τους μιλούν για την πρώτη συσκευή τύπου Bell μέχρι να αναγνωρίσουν τη δική τους εποχή στα smart phones. Ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, πώς αναπτύχθηκε το τηλεγραφικό δίκτυο στη χώρα μας, τους μορσικούς τηλέγραφους, τους πομπούς Μαρκόνι, συλλεκτικά τηλεγραφήματα, τα sms μιας άλλης εποχής, τότε που εξυπηρετούσαν εμπορικές συναλλαγές και ανήγγελλαν τα θλιβερά και τα ευχάριστα της ζωής.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Ψηφιακά μέσα για μια νέα διαδραστική εμπειρία

Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Πιο αναλυτικά, τα νέα ψηφιακά μέσα ξενάγησης, που έχει υιοθετήσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών:

* Augmented Reality (ΑR) Points: Στα 3 σημεία AR που υπάρχουν στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από το tablet του μουσείου να ανακαλύψει την ιστορία του Μορς (Ενότητα ηλεκτρικής περιόδου), να ακολουθήσει τις έξι διαδρομές πόντισης καλωδίων (π.χ Πειραιάς –Σύρος) από καλωδιακό πλοίο, να δει από πρώτο χέρι πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα (Ενότητα: Κοινόχρηστη Τηλεφωνία).

* Virtual Reality (VR) Points: Με μάσκα VR ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία εικονική 360ο περιήγηση μέσα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

* Σύγχρονες TV Οθόνες: Στις οθόνες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τη χρήση του ανά τις δεκαετίες, το έργο των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και vintage υλικό από τη δορυφορική εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat.

* Ηχητικά ντοκουμέντα: Ο επισκέπτης ανάλογα με την αίθουσα στην οποία βρίσκεται μπορεί να ακούσει σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας (Ενότητα Τηλεγραφίας), μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ (Ενότητα: Ανθρώπινο Δυναμικό), καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό (Ενότητα: Τηλεφωνία).

Οι Θεματικές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών:

Αρχαία Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

Ηλεκτρισμός: Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.

Τηλεγραφία: Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων). Καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος»

Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας.

Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Τηλεφωνία

Παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη, μεταξύ άλλων.

Κοινόχρηστη τηλεφωνία: Εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα). Μέσω της τεχνολογίας AR, ), ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα.

Τηλεφωνήτρια: Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και το μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

Τηλεφωτογραφία: Στην θεματική αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Οι άνθρωποι: Αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.

Δορυφόρος: Σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

2oς όροφος

Παρουσιάζεται η ιστορία της τηλεφωνίας ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.

Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.


Τι δουλειά έχει ο Μπελ στη Νέα Κηφισιά;

Κινητή τηλεφωνία

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας ξεκινώντας από την γνωριμία με την τότε νέα αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση και το «δέσιμο» μαζί της μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνει πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας.

Αν αυτό είναι το τιμώμενο ελληνικό μουσείο στις 18 Μαΐου, εκείνη την εβδομάδα υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις σε πολλά άλλα μουσεία. Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις. Όλοι θα βρούμε μια καλή αφορμή για επίσκεψη.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή, iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια