Το εντυπωσιακό Caerlaverock Castle, στη Σκωτία. Μπορεί ο αρχαιολογικός πλούτος της Μεγάλης Βρετανίας να μοιάζει κάπως «φτωχός» σε όσ...
Το εντυπωσιακό Caerlaverock Castle, στη Σκωτία. |
Μπορεί ο αρχαιολογικός πλούτος της Μεγάλης Βρετανίας να μοιάζει κάπως «φτωχός» σε όσους έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, όμως τα μεσαιωνικά κάστρα εξάπτουν τη φαντασία εξίσου έντονα με τους αρχαίους ναούς – πόσο μάλλον όταν τα βλέπεις να αποκτούν «σάρκα και οστά» μπροστά στα μάτια σου.
Φαινομενικά, οι έξι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα onstride.co.uk απεικονίζουν ερειπωμένα κάστρα σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν όμως ο επισκέπτης αφιερώσει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να περιεργαστεί κάθε εικόνα, θα δει τα ερείπια να ανακτούν σταδιακά τη χαμένη τους μεγαλοπρέπεια, σαν σε μια άσκηση εικονικής αναστήλωσης που παραπέμπει στην αρχαιολογία του 19ου αιώνα.
Έτσι, το κάστρο του Dunluce, στη Βόρεια Ιρλανδία, γίνεται ξανά το επιβλητικό οικοδόμημα που ήταν πριν από την εγκατάλειψή του, στα μέσα τα 17ου αιώνα, όταν ολόκληρη η κουζίνα του μαζί με το προσωπικό της κατέρρευσε στην απόκρημνη πλαγιά για να καταλήξει στη θάλασσα.
To Goodrich Castle, στο Χερτφορντσάιρ, επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, προτού τα τεράστια κανόνια του στρατού του Κρόμγουελ το ισοπεδώσουν στη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου, τη δεκαετία του 1640, ενώ το εντυπωσιακό τριγωνικό Caerlaverock Castle, στη Σκωτία, αποκαθίσταται για τρίτη φορά μετά τις ανοικοδομήσεις του 14ου και του 16ου αιώνα.
Στόχος της συνεργασίας μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου NoeMam και του μπλογκ Οnward της εταιρείας Onstride Financial είναι η προσέλκυση επισκεπτών στα πραγματικά βρετανικά κάστρα και εύκολα μπαίνει κάποιος στον πειρασμό να αναλογιστεί πόσο εντυπωσιακό θα ήταν ένα ανάλογο εγχείρημα με μνημεία του ελλαδικού χώρου.
Πηγή: Χρ. Σανούδου, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια