Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα Ταλαία όρη και ο Τάλως

Στα Ταλαία όρη και στο μυθικό χάλκινο γίγαντα Τάλω, είναι αφιερωμένη ο ομιλία που θα γίνει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Μουσείο ...

Τα Ταλαία όρη και ο Τάλως

Στα Ταλαία όρη και στο μυθικό χάλκινο γίγαντα Τάλω, είναι αφιερωμένη ο ομιλία που θα γίνει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, από την ξεναγό Αθηνά Σφακάκη- Κυριακάκη, στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών με τίτλο, «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν».

Η περιοχή των Ταλαίων ορέων συνδέεται και με τον Διγενή Ακρίτα, με τη δράση και τον θάνατό του. Λέγεται μάλιστα ότι το όνομα της ψηλότερης κορυφής του υπάρχουν δύο εκδοχές: ο Διγενής σε μία σύγκρουση με τους εχθρούς του το «κουτσοτρούλισε» ή το βουνό καθώς δεν άντεξε τον χαμό και το βάρος του ήρωα που πέθαινε υπέστη καθίζηση στην «τρούλα» του.

Τα Ταλαία όρη συνέχισαν την πορεία τους μέσα στα χρόνια αποτελώντας το σκηνικό της ιστορίας του νησιού: η τουρκική Κρήνη του Χαϊλαλή στη Δροσιά, το σπήλαιο στο Μελιδόνι, ο όρμος στο σημερινό Μπαλί, η μονή Βωσάκου, αλλά και το περίφημο «λάδανο» ή «λάβδανο» που φυτρώνει στις παρυφές του.


Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια