Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η ΤΙΕΔΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στα ιαμ...
Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η ΤΙΕΔΑ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να δώσουν νέα πνοή στα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης, τόσο για το τουριστικό κομμάτι, όσο και για την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιοτήτων της.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε πως το θέμα των ιαματικών λουτρών απασχολεί τη δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της, ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα.
«Η περιπλοκότητα του θέματος μάς ανάγκασε, εδώ και 2 χρόνια, να προχωρήσουμε σε μία μελέτη για την ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ώστε να το αναβαθμίσουμε σε τριών αστέρων, με δυναμική πεντάστερου ξενοδοχείου, με ανάπλαση του εστιατορίου και του υδροθεραπευτηρίου… Υπήρχε πάντα, σε αυτή την προσπάθεια, ένα «αγκάθι», μια ατέλεια που μας απασχολούσε ιδιαίτερα σε ολόκληρο το χρονικό διάστημα της μελέτης, μέχρι το τέλος της, κι αυτό είναι η ύπαρξη αρχαιοτήτων, η περιβόητη Χάνα και οι 4 οθωμανικοί λουτρώνες του 1500…Αποφασίσαμε λοιπόν, την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σκοπός της είναι να αναδείξουμε τις αρχαιότητες, με πρωτοπόρο, υπόχρεο και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Κι εμείς βέβαια θα προχωρήσουμε, στην ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία, εξωτερικά, θα έχει μία μορφή τέτοια, ώστε να συνδυάζεται με το χώρο των αρχαιοτήτων, και να δώσουμε σε χρήση και τους 4 οθωμανικούς λουτρώνες», ανέφερε ο κ. Λαμπάκης, κάνοντας λόγο για μία επένδυση που θα επηρεάσει θετικά την Τραϊανούπολη και ειδικά την περιοχή των Λουτρών, με τη δημιουργία τουλάχιστον 50 θέσεων εργασίας, όπως είπε.
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Λίλα Σαμπανοπούλου, υπογράμμισε πως η Τραϊανούπολη είναι στην πραγματικότητα μία αρχαία πόλη εξαιρετική σημαντική, ιδιαίτερα μεγάλη, και σήμερα διατηρούμενη ή ερχόμενη στο φως σποραδικά.
«Η πόλη καταστρέφεται, ενώ υπήρξε Μητρόπολη, κατά τις σταυροφορίες.Ο τσάρος των Βουλγάρων Καλογιάννης μαρτυρείται ότι την κατέστρεψε. Έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα στο εμβαδόν της… Μετά την επέλαση των Οθωμανών, ιδρύεται η Χάνα που είναι το αρχαιότερο χάνι που προγράφεται σε οθωμανική δραστηριότητα. Ίσως όμως είναι και αρχαιότερο. Με τα λουτρά που ιδρύονται τον 16ο αιώνα υπάρχει και ανακαίνιση του χανιού,πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως είναι και αρχαιότερο. Τα ερείπια της Τραϊανούπολης σταδιακά εξαλείφονται και μένει ο χώρος των ιαματικών λουτρών», επισήμανε η κα Σαμπανοπούλου ενώ σημείωσε πως σε συνεργασια με το Δήμο, βρέθηκε η βέλτιστη λύση για τον χώρο αυτό, «που θα έχει να κάνει κυρίως με την επανάχρηση για την κατά προορισμό χρήση ενός λουτρού που επειδή εγκαταλείφθηκε ερειπώνεται. Πράγμα το οποίο και θα διατηρήσει τα αρχαία,αλλάκαι θα δώσει μία άλλη διάσταση. Δεν είναι πρωτότυπο, χρησιμοποιούνταιαρχαία λουτρά για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν, αλλά εδώ θα επιχειρήσουμε την απόδοση μίας πιο συνολικής διάστασης των πραγμάτων. Γιατί, ο ερχόμενος για τα ιαματικά λουτρά, θα μπορεί ταυτόχρονα να περιδιαβαίνει έναν τεράστιοαρχαίοχώρο, που θα συμμαζευτεί και θα αναδειχθεί. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε ακριβώς για την Τραϊανούπολη, οι μοναδικές μαρμάρινες εικόνες που υπάρχουν σε ολόκληρη τηΘράκη είναι από εδώ και βρίσκονται στο μουσείο του Διδυμοτείχου, οπότε, μιλάμε για τελείωςδιαφορετικέςποιότητες».
Ιαματικός τουρισμός
Ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως «η ανακαίνιση των ιαματικών λουτρών είναι ένα αίτημα, όχι μόνο του κόσμου και της κοινής γνώμης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και ένα αίτημα των καιρών, διότι σήμερα ο ιαματικός τουρισμός, σε όλο τον κόσμο, έχει πάρει μια άλλη μορφή και διάσταση… Έχουμε σήμερα την ευτυχή συγκυρία να έχει βρει ο δήμαρχος με τους αρχαιολόγους μας ένα κοινό τόπο, έναν δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε συνεννόηση, επικοινωνία, σε αλληλοκάλυψη ευθυνών και υποχρεώσεων. Και με αυτό τον τρόπο είμαστε αισιόδοξοι ότι έχει γίνει το πιο σημαντικό βήμα για την ανακαίνιση και λειτουργία των σύγχρονων ιαματικών λουτρών, όπως τα ονειρευόμαστε όλοι».
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας έκανε λόγο για ένα έργο που ξεφεύγει από τα καθαρά οικοδομικό, δημόσιο έργο, και αποτελεί ένα σύμπλεγμα αρχαιολογικού έργου με νέες κατασκευές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο φορέων, για μία τόσο σημαντική παρέμβαση.
Πηγή: Κ. Ηπειρώτου, Η Γνώμη
Δεν υπάρχουν σχόλια