Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σύλληψη στο Χίθροου αρχαιοκάπηλων με λίθο μεγάλης αξίας

Με ένα θησαυρό στα χέρια, αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να προσπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, κουβαλών...


Σύλληψη στο Χίθροου αρχαιοκάπηλων με λίθο μεγάλης αξίας

Με ένα θησαυρό στα χέρια, αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να προσπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, κουβαλώντας έναν λίθο που χρονολογείται από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και υποστήριζαν ότι είναι αντικείμενο «για οικιακή διακόσμηση».

Πρόκειται για ένα kudurru, ένα λίθινο έγγραφο του βασιλιά της Βαβυλώνας και πρόκειται καθαρά για ένα Βαβυλωνιακό θησαυρό,  ύψους περίπου 30 εκατοστών, που είχε λεηλατηθεί από το Ιράκ και αποτελεί τεκμήριο αρχαίας χάραξης σε λίθο. Περιζήτητο ακόμα και στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, με την αξία του να εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Οι υποψίες ενός αξιωματικού της Border Force δημιουργήθηκαν με τη δήλωση ότι το φορτίο περιείχε μια "σκαλιστή πέτρα για οικιακή διακόσμηση" που κατασκευάστηκε στην Τουρκία και αποτιμήθηκε στα "300" σε ένα απροσδιόριστο νόμισμα. Αφού ανακάλυψε το αντικείμενο, ο αξιωματικός ήρθε σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παραδείγματα ενός βαβυλωνιακού kudurru. Η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή του στη χώρα προέλευσης, στο Ιράκ. 

Σύλληψη στο Χίθροου αρχαιοκάπηλων με λίθο μεγάλης αξίας

Ο λίθος χρονολογείται από τη βασιλεία του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Α' (περίπου 1126-1103 π.Χ.). Το αρχαίο λίθινο αντικείμενο είναι ένα ιστορικό έγγραφο, ένα πρωτότυπο έγγραφο για ένα ελάχιστα γνωστό επεισόδιο της Μεσοποταμιακής ιστορίας. Είναι γραμμένο σε Βαβυλωνιακή γλώσσα και αρχικά μάλλον είχε τοποθετηθεί σε ναό με κατάρες, οι οποίες προστατεύουν το μνημείο από έναν επίδοξο κλέφτη. Το αντικείμενο δεν έχει καταγραφεί ή δημοσιευθεί στο παρελθόν συνεπώς πρέπει να προέρχεται από παράνομη ανασκαφή σε περιοχή του νότιου Ιράκ. Το κείμενο αναφέρει τον θεό Enlil και τη θεά Gula και αναφέρεται πολλές φορές στην πόλη Nippur, στο νότιο Ιράκ, όπου ο Enlil ήταν ο κύριος θεός.

Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στο νότιο Ιράκ είχαν λεηλατηθεί βάρβαρα μεταξύ του 1994 και του 2004. Στις 19 Μαρτίου, το Βρετανικό Μουσείο θα το παραδώσει επίσημα στην ιρακινή πρεσβεία στο Λονδίνο και θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη, το οποίο είναι πλήρως αποκατεστημένο και ανοιχτό στους επισκέπτες.


Πηγή: The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια