Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Οι ανασκαφές στην Γαλιλαία του Ισραήλ έχουν αποκαλύψει τα κατάλοιπα μιας βυζαντινής εκκλησίας, η οποία κατά τους αρχαιολόγους της αν...


Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Οι ανασκαφές στην Γαλιλαία του Ισραήλ έχουν αποκαλύψει τα κατάλοιπα μιας βυζαντινής εκκλησίας, η οποία κατά τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, αποτέλεσε την κατοικία των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Mordechai Aviam του Ακαδημαϊκού Κολλεγίου Kinneret, οι φετινές ανασκαφές στην περιοχή El-Araj επιβεβαίωσαν την άποψη ότι πρόκειται για την Βηθσαϊδά, το ψαροχώρι όπου ο Πέτρος και ο αδελφός του Ανδρέας γεννήθηκαν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Η βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε κοντά στα κατάλοιπα ενός οικισμού της ρωμαϊκής εποχής, που ταιριάζει με τη θέση της Βηθσαϊδάς όπως περιγράφεται τον 1ο αιώνα μ.Χ. από τον Ρωμαίο ιστορικό Ιώσηπο Φλάβιο, δήλωσε ο Aviam.

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Η συγκεκριμένη εκκλησία ταιριάζει και με την περιγραφή του Willibald, βαυαρικού επισκόπου του Eichstätt, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή γύρω στο 725 μ.Χ. και ανέφερε ότι είχε χτιστεί μια εκκλησία στη Βηθσαϊδά εκεί που βρισκόταν η οικία των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα.

Σύμφωνα με τον Willibald, η Βηθσαϊδά βρίσκεται ανάμεσα στις βιβλικές τοποθεσίες του Καπερναούμ και των Κυρσών.

«Προς στιγμήν έχει ανασκαφεί μόνο το ένα τρίτο της δομής, ίσως και λίγο λιγότερο, αλλά έχουμε μια εκκλησία αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Aviam στο AFP.

«Το σχέδιο είναι αυτό μιας εκκλησίας, οι ημερομηνίες είναι βυζαντινές, τα ψηφιδωτά δάπεδα είναι τυπικά της περιόδου και ενδεικτικά της διακόσμησης μιας εκκλησίας. Μεταξύ της Καπερναούμ και των Κυρσών υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μια εκκλησία περιγράφεται από τον περιηγητή του 8ου αιώνα και την ανακαλύψαμε», δήλωσε ο Aviam.

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Οι χριστιανοί αναγνωρίζουν τον Άγιο Πέτρο ως έναν από τους πρώτους οπαδούς του Ιησού και τον ηγέτη της πρώτης Εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία τον λατρεύει και ως πρώτο Πάπα.

Ωστόσο, η περιοχή El-Araj, γνωστή και ως Beit Habeck στα εβραϊκά, δεν είναι η μόνη υποψήφια για την ταύτισή της με την Βηθσαϊδά.

Περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το e-Tell, όπου η ανασκαφή συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 1987 και σύμφωνα με το National Geographic έχουν βρεθεί σημαντικές οχυρώσεις του 9ου αιώνα π.Χ. καθώς και "οικίες της ρωμαϊκής εποχής με εξοπλισμό αλιείας, όπως σιδερένιες άγκυρες και αγκίστρια αλλά και τα υπολείμματα μιας δομής που πιθανολογείται ότι είναι ένας ρωμαϊκός ναός".

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Βυζαντινή εκκλησία βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ

Ο Aviam είναι πεπεισμένος ότι αυτός και η ομάδα του, μαζί με τον καθηγητή R. Steven Notley του Nyack College της Νέας Υόρκης ως ακαδημαϊκό υπεύθυνο, σκάβουν στο σωστό σημείο.

«Έχουμε ένα ρωμαϊκό χωριό, όπου εντοπίζουμε κεραμικά, νομίσματα, επίσης λίθινα αγγεία τα οποία είναι τυπικά για την εβραϊκή καθημερινή ζωή του 1ου αιώνα. Οπότε ενισχύουμε την υπόθεσή μας για την αναγνώριση της περιοχής El-Araj ως την καλύτερη υποψήφια για τη Βηθσαϊδά σε σχέση με το e-Tell», δήλωσε.

«Το e-Tell ανασκάπτεται τα τελευταία 32 χρόνια. Εμείς ξεκινήσαμε να σκάβουμε πριν από δύο χρόνια, επειδή θεωρήσαμε ότι είναι το καλύτερο σημείο και τώρα έχουμε και τις αποδείξεις».

Ο καθηγητή Steven Notley, σε συνέτευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ήταν  λίγο πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι η αναγνώριση θα ήταν ασφαλής αν η πλήρης ανασκαφή της εκκλησίας στο El-Araj αποκαλύψει μια επιγραφή.

«Θα ήταν φυσιολογικό να βρούμε μια επιγραφή σε εκκλησία της βυζαντινής περιόδου, μνημονεύοντας τον λόγο για τον οποίο χτίστηκε», δήλωσε στην εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια