Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικά παραμύθια, της Εύης Παπαδοπούλου

Είχε προηγηθεί Το ταξίδι της Κυμοθόης, το πρώτο ουσιαστικά αρχαιολογικό παραμύθι της συγγραφέα για τη βυθισμένη μυκηναϊκή πολιτεία τ...


Αρχαιολογικά παραμύθια, της Εύης Παπαδοπούλου

Είχε προηγηθεί Το ταξίδι της Κυμοθόης, το πρώτο ουσιαστικά αρχαιολογικό παραμύθι της συγγραφέα για τη βυθισμένη μυκηναϊκή πολιτεία της Γρόττας στη Νάξο. Όμως, οι αρχαιολογικές εμπνεύσεις της Εύης Παπαδοπούλου πήραν σύντομα νέα μορφή και δρόμο: τη σειρά Αρχαιολογικά Παραμύθια, από τις εκδόσεις Πατάκης (ιδέα της Έλενας Πατάκη όπως σημειώνει η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ), με νεότερο τίτλο την Υπόσχεση της Λευκής Θεάς. Όπου…

Στην Πύλο της Μεσσηνίας, την μυθική γη του βασιλιά Νέστορα, παρακολουθούμε μέσα από την ιστορία της Κασσάνδρας, του Χαρίσιου και του Λυσίμαχου, την ζωή και την καθημερινότητα του ανακτόρου του σοφού Μεσσήνιου βασιλιά, καθώς περιδιαβαίνουν στους χώρους και τα δώματά του, τις αποθήκες και τα λουτρά του, τα διαμερίσματα και τα κλιμακοστάσιά του και ζουν τις προετοιμασίες ενός μεγάλου συμποσίου στην αίθουσα του θρόνου, μέχρι την καταστροφή του ανακτόρου το 1200 π.Χ. από πυρκαγιά και την μετοίκηση των κατοίκων στη Μίλητο.

Αρχαιολογικά παραμύθια, της Εύης Παπαδοπούλου

Πώς σχετίζονται οι πήλινες πινακίδες γραμμικής Β’ που βρέθηκαν στο ανάκτορο της Πύλου και ποιος ο ρόλος της εστεμμένης, με χέρια που περιμένουν τις προσφορές των πιστών, Λευκής Θεάς, μιας από τις πλέον γνωστές και εμβληματικές τοιχογραφίες του ανακτόρου;

Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Εύη Παπαδοπούλου μας παραδίδει το τρίτο βιβλίο της σειράς Αρχαιολογικά Παραμύθια, αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας σειράς για παιδιά 8-11 ετών περίπου που εκκινεί από κάποιο ιστορικό-αρχαιολογικό γεγονός σε πραγματικό χώρο και χρόνο ή ευρήματα που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη για να στρέψει το ενδιαφέρον στα πρόσωπα, την εποχή και τον τόπο όπου διαδραματίστηκε ιστορία, να φωτίσει ενδιαφέροντα γεγονότα και κοινωνίες ανθρώπων και παράλληλα να μεταφέρει στα παιδιά-αναγνώστες λίγη από την ομορφιά του γοητευτικού κόσμου της αρχαιολογίας που αναδύει τον αρχαίο και μεταγενέστερο ελληνικό πολιτισμό. Και το κάνει μεστά, λυρικά, με σεβασμό και στην επιστήμη και στον αναγνώστη.

Αρχαιολογικά παραμύθια, της Εύης Παπαδοπούλου

Δεύτερο βιβλίο της σειράς, Το όνειρο του Νικία και της Μελίτης, έχει ως έμπνευση και αφετηρία τον θεό Απόλλωνα, την ίδρυση του μαντείου του στους Δελφούς και τα Πύθια, τη μεγάλη κάθε οκτώ περίπου χρόνια μουσική γιορτή προς τιμήν του και εις ανάμνηση της νίκης του έναντι του φοβερού Πύθωνα, όπου κορυφαίοι μουσικοί και ποιητές έσπευδαν να διαγωνιστούν. Αυτή είναι η ιστορία του Νικία και της Μελίτης, δυο διαγωνιζομένων στα Πύθια, που συναντήθηκαν, γοητεύθηκαν και ύστερα κονταροχτυπήθηκαν με πάθος.

Το πιο άρτιο, λογοτεχνικό και δομικά διαφορετικό από τα τρία βιβλία της σειράς. Περιλαμβάνει στίχους της συγγραφέα, που έχουν μελοποιηθεί πάνω σε ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα από τον συνθέτη και ερευνητή, Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος το παρουσίασε στο Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, στη National Gallery of Art, στην Washington DC, και στο Κογκρέσο των Η.Π.Α, το 2016.

Αρχαιολογικά παραμύθια, της Εύης Παπαδοπούλου

Και το πρώτο βιβλίο της σειράς, Το ημερολόγιο των άστρων, μέσα από την ιστορία ενός μικρού αγοριού, του Μύρωνα και του παππού του, ακολουθεί το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων με το απίστευτο φορτίο του που άρχισε να αποκαλύπτεται το 1900 και έχει ασχοληθεί ενεργά με την ανάσυρσή του ως και ο Ζακ-Υβ Κουστώ: μαρμάρινα και χρυσά αγάλματα, αμφορείς, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα σκεύη, νομίσματα. Και μαζί του, την ιστορία της Εριφύλης και του Ζήτη, που συνάντησαν σε εκείνο το ταξίδι την ελπίδα και την αγάπη.

Όμορφη ιστορία για ένα από τα πιο γοητευτικά και μυστηριώδη θέματα της ελληνικής αρχαιολογίας.

Εξώφυλλα εξαίρετα και τα λιτά, δίχρωμα σχέδια της εικονογράφησης από την Κατερίνα Βερούτσου.

Σε μικρό σχήμα 13 Χ 19 (δύο εκατοστά μικρότερο και από Α5 δηλαδή).

Εκδόσεις Πατάκη.


Πηγή: Elniplex

Δεν υπάρχουν σχόλια