Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αριστοτέλης: Ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος

Στη διάθεση του κοινού οι δύο τόμοι για τον σπουδαίο φιλόσοφο, που εκδόθηκαν από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ...


Αριστοτέλης: Ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος

Στη διάθεση του κοινού οι δύο τόμοι για τον σπουδαίο φιλόσοφο, που εκδόθηκαν από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης τον κατέταξε πρώτο στη λίστα με τις προσωπικότητες που επηρέασαν την παγκόσμια σκέψη και ιστορία διαχρονικά, σε μια έρευνα που κράτησε για 10 ολόκληρα χρόνια, έγινε σε όλο τον κόσμο και περιελάμβανε τα πιο επιδραστικά πρόσωπα από το 4000 π.Χ. ως το 2010. 

Ο Αριστοτέλης «διδάσκει» μέχρι σήμερα πολιτική, ηθική, φιλοσοφία, επιστήμες, και το πολύπλευρο έργο του μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τους πολιτικούς, τους δασκάλους, τους επιστήμονες. 

«Όσοι αναλαμβάνουν τα κοινά, πρέπει να έχουν στόχο την ευδαιμονία των πολιτών» έλεγε και δίδασκε. Δεν είναι αυτό ένα επίκαιρο μήνυμα;» αναρωτιέται μέσω του ethnos.gr, η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. 

Η ίδια έχει την επιστημονική επιμέλεια των δύο τόμων για τον μεγάλο Μακεδονία φιλόσοφο, οι οποίοι παρουσιαστούν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Αριστοτέλης: Ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος
Η Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου
Οι δύο τόμοι, που διατίθενται και ηλεκτρονικά, ακόμη και αποσπασματικά, περιέχουν ανακοινώσεις και έρευνες που παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο που με τίτλο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», διοργανώθηκε από το ΔΙΚΑΜ τον Μάιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα με τη συμμετοχή 250 ομιλητών από 40 χώρες του κόσμου. 

Όπως αναφέρει η κυρία Σφενδόνη-Μέντζου, στις 366 σελίδες του πρώτου τόμου, που έχει τίτλο Aristotle-Contemporary Reprectives on his Thought και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter, περιλαμβάνονται 320 μελέτες διεθνούς φήμης Αριστοτελιστών, ενώ στις 848 σελίδες του δεύτερου τόμου, που τιτλοφορείται Proceedings of the World Congress «Aristotle 2400 Years» και εκδόθηκε από το ΑΠΘ, φιλοξενούνται 116 μελέτες επίσης διεθνώς διακεκριμένων Αριστοτελιστών, αλλά και νέων μελετητών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι συμμετείχαν στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου.

«Ο Αριστοτέλης δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος φιλόσοφος, ήταν επίσης και ένας εξαιρετικός επιστήμονες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο διεθνούς φήμης καθηγητής Βιολογίας του πανεπιστημίου Καίμπριτζ, Armand Marie Leroi, τον αποκάλεσε ως τον πρώτο βιολόγο επιστήμονα», επισημαίνει η κ. Σφενδόνη-Μέντζου. Μέσα από την σημαντική αυτή επιστημονική προσπάθεια παρουσιάζεται ένα πανόραμα του πολυσχιδούς Αριστοτελικού έργου στο χώρο της Φιλοσοφίας, και των βασικών κλάδων των επιστημών (Βιολογία, Φυσική και Μαθηματικά, Αστρονομία, Νομική, Πολιτική, Ηθική), καθώς και η επίδραση των Αρισοτελικών ιδεών στη σύγχρονη εποχή.

Αριστοτέλης: Ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος

Στην λίστα του διάσημου πανεπιστημίου ΜΙΤ ο Αριστοτέλης είναι πρώτος και με διαφορά ενώ στην πρώτη δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, φιγουράρουν άλλοι έξι αρχαίοι Έλληνες. Τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο δάσκαλός του, Πλάτωνας, ενώ υπάρχουν ακόμη ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας και από…διεθνείς προσωπικότητες την δεκάδα συμπληρώνουν ο Ιησούς Χριστός, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Κομφούκιος και ο Ιούλιος Καίσαρας. 

«Οι εμβριθείς αναλύσεις των συγγραφέων στους δύο τόμους, βαθαίνουν την γνώση πάνω σε θεμελιώδεις Αριστοτελικές Έννοιες, ιδιαίτερα σημαντικές για την κατανόηση του έργου του στο σύνολό του. Επιπλέον, οι συγγραφείς διερευνούν την σχέση των ιδεών του με σύγχρονα θέματα, προτείνοντας νέες προοπτικές για την μελέτη και την σκέψη του Μακεδόνα φιλοσόφου και αναδεικνύουν την επικαιρότητά του, τόσο στο χώρο της φιλοσοφίας, όσο και των επιστημών» καταλήγει η κυρία Σφενδόνη-Μέντζου. 


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια