Κάνναβη για να έλθουν σε έκσταση κατά τις θρησκευτικές τους ιεροτελεστίες ενδέχεται να χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι στο Ισραήλ.
Κάνναβη για να έλθουν σε έκσταση κατά τις θρησκευτικές τους ιεροτελεστίες ενδέχεται να χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι στο Ισραήλ.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν ερευνητές στο Ισραήλ που ανακάλυψαν υπολείμματα του ναρκωτικού σε μνημείο ηλικίας 3.000 ετών.
Τα ίχνη κάνναβης εντοπίσθηκαν σε βωμό στον ναό του Τελ Αράντ, στην έρημο του Νεγκέβ, περίπου 10 χλμ. από την ισραηλινή πόλη Αράντ (νότια).
Ο αρχαιολογικός χώρος ανακαλύφθηκε πριν από χρόνια, όμως οι νέες αναλύσεις στην οργανική ύλη που είχε εντοπισθεί στον βωμό από ασβεστόλιθο κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Στον μικρότερο βωμό, εντοπίστηκαν υπολείμματα κανναβινοειδών όπως Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), κανναβιδιόλη (CBD) και κανναβινόλη (CBN), μαζί με μια ποικιλία τερπενοειδών, γεγονός που υποδηλώνει ότι εκεί είχαν καεί ταξιανθίες της κάνναβης» αναφέρει η έκθεση των ερευνητών.
Ο αρχαιολόγος Εράν Άριε, που ηγείτο της έρευνας για λογαριασμό του Ισραηλινού Μουσείου και του Ινστιτούτου Βολκάνι, αποκάλυψε πως στην ύλη αυτή υπήρχαν υπολείμματα κάνναβης και ζωικής κοπριάς, που μάλλον χρησιμοποιείτο για την καύση του φυτού.
Ο μεγαλύτερος βωμός περιείχε ένα συγκρότημα ενδεικτικών τριτερπενίων όπως το βοσοβελικό οξύ και το νορρουσατριένιο, που προέρχονται από το λιβάνι.
Ο ναός ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά νέα ανάλυση, που έγινε σε μη αναγνωρισμένο οργανικό υλικό από ασβεστόλιθο, στον βωμό, αποκάλυψε τα ευρήματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως η κάνναβη καλλιεργείτο στην περιοχή κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, υπονοώντας πως κάποιος την εισήγαγε λόγω “της ψυχοδραστικής του επίδρασης”.
Ίχνη λιβανιού ανακαλύφθηκαν σε έναν δεύτερο βωμό του ιερού, δήλωσε ο ίδιος αρχαιολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια