[Credit: AA] Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα χάλκινο στρατιωτικό δίπλωμα που χρονολογείται πριν από 1.898 χρόνια κατά τη διάρκεια ανασκαφών στ...
[Credit: AA] |
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2001 για να αποκαλύψουν την αρχαία πόλη της Πέρρης – μία από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις του Βασιλείου της Κομμαγηνής. Οι φετινές ανασκαφές αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό σιντριβάνι, μεγάλους ογκόλιθους, αγωγούς νερού και διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές.
Εν μέσω των συνεχιζόμενων ανασκαφών, βρέθηκε πρόσφατα ένα στρατιωτικό δίπλωμα χαραγμένο σε χάλκινη πλάκα. Μετά από προσεκτική εξέταση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δίπλωμα που περιείχε προσωπικά στοιχεία ήταν σχεδόν 2.000 ετών. Το ίδιο το στρατιωτικό έγγραφο σηματοδοτεί 20 χρόνια θητείας του στρατιώτη και του δίνει το δικαίωμα να παντρευτεί και να γίνει πολίτης της περιοχής.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Ο Mehmet Alkan, διευθυντής του Μουσείου Adıyaman δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρήκαν το στρατιωτικό δίπλωμα στις 24 Μαΐου, την τελευταία ημέρα των ανασκαφών. Με τη βοήθεια του ειδικού στην αρχαία ιστορία και γλώσσες, καθηγητή Mustafa Hamdi Sayar, το κείμενο μεταφράστηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για στρατιωτικό δίπλωμα.
Σημειώνοντας ότι το δίπλωμα ήταν γραμμένο στα λατινικά, ο Alkan πρόσθεσε: «Η επιγραφή περιλαμβάνει πληροφορίες για τον Calcilius Antiquus, ο οποίος υπηρέτησε στο στρατό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Στο εν λόγω άτομο απονεμήθηκε βραβείο μετά από 20 χρόνια στρατιωτικής θητείας. Του δόθηκε το δικαίωμα να παντρευτεί και απέκτησε τη ρωμαϊκή υπηκοότητα».
[Credit: AA] |
Ο Alkan δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τυπώθηκαν 100.000 τέτοια διπλώματα και πρόσθεσε: «Λέγεται ότι τυπώθηκαν 100.000 αντίτυπα αυτών των διπλωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα περισσότερα από αυτά έλιωναν στους φούρνους. Είναι γνωστό ότι έχουν βρεθεί 800 από αυτά τα διπλώματα παγκοσμίως και περισσότερα από 650 έχουν μελετηθεί. Είναι μια συναρπαστική εξέλιξη ότι το τελευταίο από αυτά βρέθηκε εδώ. Με την ανακάλυψη αυτού του διπλώματος, η ανασκαφή μας τελείωσε για φέτος».
Η αρχαία Πέρρη ήταν μια σημαντική πόλη για θρησκευτικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Η ομορφιά του νερού της πόλης αναφέρεται στις αρχαίες ρωμαϊκές πηγές, ωστόσο, η πόλη έχασε τη σημασία της μετά τη Βυζαντινή Περίοδο και δεν ανέκτησε ποτέ την παλιά της αίγλη.
Πηγή: The Archaeology News Network, ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια