Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Μονή Δαφνίου στο Άλσος Χαϊδαρίου

Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθή...

Στις παρυφές του όρους Αιγάλεω στο άλσος Χαϊδαρίου, σε θέση κομβική, παραπλεύρως της Ιεράς Οδού που από τους αρχαίους χρόνους ενώνει την Αθήνα με την Ελευσίνα, έχει κτιστεί η βυζαντινή Μονή Δαφνίου. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν και το αρχαίο ιερό του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα.

Από το 1990, η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται ως σειριακή (ενιαία) εγγραφή μαζί με τη Μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας και τη Νέα Μονή της Χίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 


«Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση. Η Μονή Δαφνίου μέσα από τους περιηγητές»

Η έκθεση που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Ephorate of Antiquities of West Attica για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, είναι η πρώτη περιοδική έκθεση που διοργανώνεται στο χώρο του μοναστηριακού συγκροτήματος. 

Περιλαμβάνει αυθεντικά φιλελληνικά έργα τέχνης από τη συλλογή του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, σύγχρονα χαρακτικά σε μονοτυπία που φιλοτεχνήθηκαν από την αρχαιολόγο και ζωγράφο Μαντώ Παπαϊωάννου, καθώς και έργα περιηγητών (γκραβούρες, ελαιογραφίες) με αντικείμενο τη Μονή Δαφνίου και την ευρύτερη περιοχή κατά τον 19ο αι., που αναδεικνύουν τον ιστορικό της ρόλο κατά το 1821 (τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Μαρτίνου και από τη συλλογή του αρχιτέκτονα και ερευνητή ιστορικών τεκμηρίων Γιάννη Ιγγλέση).

Μπορείτε να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε την έκθεση έως τις 25 Μαρτίου 2022. 

Μια παραγωγή της ΕφΑ Δυτικής Αττικής.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια