Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ‘καρτερώτατον φρούριον’ του Γυναικοκάστρου

Το περίφημο αυτό απόρθητο φρούριο, σε στρατηγική θέση, 12 χλμ ΝΔ της πόλης του Κιλκίς, έκτασης περ. 25 στεμμάτων, στεφανώνει την κορυφή ασβε...

Το ‘καρτερώτατον φρούριον’ του Γυναικοκάστρου

Το περίφημο αυτό απόρθητο φρούριο, σε στρατηγική θέση, 12 χλμ ΝΔ της πόλης του Κιλκίς, έκτασης περ. 25 στεμμάτων, στεφανώνει την κορυφή ασβεστολιθικού εξάρματος με απότομες πλαγιές. Αποτελεί επιβλητικό τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή του. Το έκτισε ο Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος ως φυλάκιο - μαζί με άλλες θέσεις- για την βόρεια άμυνα της Θεσσαλονίκης.

Τα εξωτερικά του τείχη, με σωζόμενο ύψος 5-8 μ, υποστηρίζονται από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Η είσοδός του βρίσκεται στην ΝΑ πλευρά των τειχών του, όπου κατέληγε λιθόστρωτος δρόμος. Η ακρόπολή του, με διώροφο πύργο στο υψηλότερο σημείο της,  υπόγεια δίδυμη θολοσκεπή υδατοδεξαμενή και τοιχογραφημένο παρεκκλήσιο στον όροφο, ήταν οχυρωμένη. 


Το ‘καρτερώτατον φρούριον’ του Γυναικοκάστρου

Το ‘καρτερώτατον φρούριον’ του Γυναικοκάστρου

Το φρούριο καταλήφθηκε το 1343 από τον αντίπαλο του λόγιου αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού, τον Αλέξιο Απόκαυκο. Μετά την κατάληψη του Γυναικοκάστρου από τον Γαζή Εβρενός, ξεκίνησε το 1383 η οθωμανική εποχή του. Στο τέλος του 17ου αιώνα, όταν η ζωοπανήγυρη, που γινόταν στον χώρο του, μεταφέρθηκε στο Κιλκίς, παρήκμασε.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Leader και την αγαστή συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κιλκίς, θα ολοκληρώσει εντός του 2022 -εκτός απροόπτου- το έργο φωτισμού και μακροανάδειξης της περιμέτρου των τειχών και της Ακρόπολης τού περίφημου αυτού φρουρίου καθώς και του δρόμου, που οδηγεί στη ΝΑ είσοδό του. 


Το ‘καρτερώτατον φρούριον’ του Γυναικοκάστρου

Παράλληλα θα εκτελέσει τα αναγκαία έργα για την ασφαλή πρόσβαση και περιήγηση των επισκεπτών -μέσω συγκεκριμένων διαδρομών- από την ΝΑ είσοδο του φρουρίου μέχρι τον πύργο της Ακρόπολής του.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια